Стратегиите на технологичните компании за дистанционна работа

Стратегиите на технологичните компании за дистанционна работа

® Photo by Austin Distel on Unsplash

Макар повечето фирми да планират да позволят на служителите си да работят дистанционно до края на 2020 г., някои компании предприемат различен подход.

Google, Facebook и Twitter обявиха по-рано тази година, че планират да позволят на служителите си да работят от вкъщи до края на 2020 г. Те обмислят какви нови правила да въведат, за да намалят шанса от появата на нови огнища на COVID-19. Някои от решенията включват еднопосочни коридори на движение, термокамери и определени работни часове с цел намаляване струпването на хора в офисите.


Google и Facebook планират също поетапно да започнат да връщат служителите си в офис средата, като позволят само на ключови работници да се завърнат в офиса. Освен това компаниите планират бавно отваряне на работните места с до 20% капацитет през първите седмици.


Първата технологична компания, приела мерки за дистанционна работа, беше Twitter. Изпълнителният директор на компанията Джак Дорси каза на служителите, че ще им бъде разрешено да работят от дома за неопределено време, дори след прекратяване на пандемията от COVID-19.


Дорси също каза, че офисите на Twitter няма да бъдат отворени най-рано до септември. Twitter първо каза на служителите да започнат работа от вкъщи през март. Правилото не важи единствено за служители, чиито работни места налагат връщането им в офиса, като тези, на които е възложена поддръжката на сървъра.


Още преди избухването на COVID-19, Дорси изрази планове за насърчаване на „разпределена работна сила“ с по-отдалечени служители, живеещи извън Сан Франциско, където е седалището на компанията.На фона на COVID-19, най-голямото внимание на Amazon беше насочено към складовите работници на компанията, които видяха скок в търсенето, тъй като американците се обръщат към доставката на компанията като основна услуга. Amazon нае 175 000 нови складови работници миналия месец и имаше повече от 798 000 работници по целия свят към декември.


Докато складовете остават отворени, служителите на Amazon с бели яки работят от вкъщи от март. Те ще могат да продължат да го правят най-малко до октомври, съобщи Amazon миналата седмица. Компанията не е определила конкретна дата за отваряне на офисите, но каза на Ройтерс, че ще прилага „физическо дистанциране, дълбоко почистване, проверка на температурата и наличието на маски за лице и дезинфекция на ръцете".


Офисите на Microsoft също са затворени от март в съответствие с нарежданията на правителството да останат у дома. Тази седмица компанията уведоми служителите, че дори когато ограниченията бъдат отменени, те ще имат възможност да работят от вкъщи, потвърди говорителят на компанията пред Business Insider.


Заповедта за престой у дома във Вашингтон, където е седалището на Microsoft, се определя най-рано до 31 май. Microsoft не уточни дали служителите ще могат да се върнат в офиса веднага щом ограниченията се премахнат.


Apple не е изяснила публично плановете на своите корпоративни и технологични служители да се върнат в офиси в САЩ, но според съобщенията на компанията очакват служителите да започнат да се връщат още през май. По-твърдият подход на компанията да върне служителите в офиса възможно най-бързо е отклонение от решенията на останалите компании в Силициевата долина.


Говорителят на Apple не отговори веднага на искане за коментар относно плановете на компанията да се върне в офисите. Apple също временно затвори всички свои магазини извън Китай през март, но през май започна повторно отваряне на магазини в САЩ, Австралия, Австрия и Южна Корея.


Компанията предприема предпазни мерки в отворените магазини като наличие на дезинфектант за ръце, мерене на температурата на купувачите с безконтактни термометри и изискване от служителите да носят маски.Прочетете още за:
дистанционна работа технологии фирми

  0 
  0