Лондон предложи на САЩ да се обединят срещу китайската 5G технология

Лондон предложи на САЩ да се обединят срещу китайската 5G технология

® ЕРА

Целта е да се сформира алтернативен съюз от доставчици на технологии, които да разгърнат 5G мрежи, за да не зависят от Китай, съобщава Times.

За тази цел се предлага създаване на съюз, който да обедини 10 демократични държави (D10). Според британското ръководство страните от групата на седемте (G7), както и Австралия, Южна Корея и Индия трябва да влязат в такъв съюз. 

Единият вариант е алиансът да насочва инвестиции в технологични компании, базирани в неговите държави членки. Nokia и Ericsson са единствените доставчици на 5G инфраструктура в Европа, а експертите твърдят, че не могат да осигурят 5G оборудване толкова бързо или толкова евтино, колкото Huawei.

Но новите ограничения за Huawei, китайския телекомуникационен гигант, увеличиха уместността на плана. Припомнете си, че Huawei търси партньори на фона на нарастващия натиск от САЩ върху глобалните доставчици на технологии. Администрацията на Тръмп актуализира регулациите за износ. Сега на всеки производител на полупроводници, използващ американско оборудване, е забранено да доставя продукти на Huawei без разрешение от правителството на САЩ.

Huawei разработва самите чипове, но ги произвеждат други компании. Преди това тайванският TSMC беше производствен партньор. В края на 2019 г. поръчките на Huawei представляват 14% от всички чипове на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Новите разпоредби за износа обаче означават, че дори производителите на чипове извън САЩ, които използват американска технология за чипове, ще трябва да кандидатстват за лиценз, преди да изпратят чиповете на Huawei или неговите 114 дъщерни дружества, включително компанията за дизайн на чипове HiSilicon.

Този ход за пореден път поставя Huawei в центъра на американския план за възпиране на технологичното господство на Китай, тъй като администрацията на Тръмп и законодателите изразяват загриженост, че зависимостта на Америка от Китай в критичните технологии може да застраши националната сигурност на страната.

Пентагонът дори се зае да създаде собствен прототип на мобилни комуникации от пето поколение. На уебсайта на ведомството се съобщава, че се планира изграждането на мрежата да започне в Нелис през юли, а възнамеряват изцяло да стартират мрежата през януари догодина. Военните искат да инсталират мобилни станции в база в Невада. Тестването на прототипа 5G ще се проведе на три етапа и ще отнеме година. Мрежовите тестове вече са в ход във Вашингтон, Калифорния и Джорджия.

Засега въпросът за комерсиалния 5G все още е актуален. Британските представители твърдят, че пазарът се нуждае от нови участници и отсъствието им е било причината да се обърнат към китайския Huawei. Месеци наред представители на американската администрация лобираха за идеята, че по-нататъшното сътрудничество с китайска фирма ще се отрази неблагоприятно на отношенията между Лондон и Вашингтон. Американски служители предупредиха британските министри, че продължаването на работата с Huawei може да „подкопае" разузнавателния обмен между Лондон и Вашингтон.

Премиерът Борис Джонсън възмути администрацията на Тръмп през януари, като предостави на китайската телекомуникационна компания Huawei „ограничен авторитет“ в развитието на мрежата 5G Великобритания, въпреки предупрежденията на САЩ за потенциални рискове за сигурността.

Ръководителите на британските разузнавателни служби обаче посъветваха Борис Джонсън да продължи сътрудничеството с Huawei. Представители на британското разузнаване и контраразузнаването (MI5, MI6), правителственият комуникационен център (GCHQ) и Националният център за киберсигурност заключиха, че дейностите на китайското предприятие няма да застрашат британския суверенитет, твърдят източници пред The ​​Daily Mail.

Неотдавна британските власти обявиха, че ще извършат нов анализ на ролята на Huawei в разполагането на 5G мрежи в Обединеното кралство.

Според изданието, Борис Джонсън също инструктира експертите да разработят план за самодостатъчност на страната с жизненоважни медицински доставки и други стратегически стоки, за да се освободят от зависимостта от китайския внос. Според експерти приблизително 71 от най-важните продукти във Великобритания зависят от доставките от Китай. Това включва фармацевтични съставки, промишлени химикали и електроника, включително мобилни телефони и лаптопи.

Програмата с кодово име Project Defend ще идентифицира основните уязвими места на икономиката на страната във връзка с нов подход към националната сигурност, като се вземе предвид пандемията, се казва в изданието.Прочетете още за:
5G технология икономика технологии

  0 
  1