Европейските пазари се отварят по-ниско вследствие на икономическите данни и разпространяващата се зараза в САЩ

Европейските пазари се отварят по-ниско вследствие на икономическите данни и разпространяващата се зараза в САЩ

® Photo by Robert Anasch on Unsplash

Европейските пазари се отвориха по-ниско във вторник (7 юли) поради опасенията за заплахата за икономическото възстановяване, предизвикано от нови случаи на коронавирус в САЩ, и слабите немски данни.


Общоевропейският Stoxx 600 падна с 0,6% в началото на търговията, а банките изгубиха 1,2%, тъй като всички сектори и основните борси се плъзнаха на отрицателна територия.


Европейските акции изглеждат готови да следват смесения тон в Азиатско-Тихоокеанския регион, където пазарите в Южна Корея и Япония отстъпиха, докато континенталните китайски акции продължиха ралито си в понеделник (6 юли).


Данните за промишленото производство в Германия бяха по-слаби от очакваното във вторник сутринта, като се повишиха със 7,8% през май -  по-скромен отскок от очакваните от анализаторите на Ройтерс 10%, след спад от -17,5% през април.


Районът на Маями в понеделник се превърна в най-новата нова гореща точка на COVID-19 в САЩ, която прекрати част от усилията си за възобновяване, тъй като новите случаи продължават да нарастват в цялата страна. Вече има повече от 2,9 милиона потвърдени случая в САЩ и повече от 130 000 смъртни случая, сочат данни, събрани от университета „Джонс Хопкинс".


Междувременно се чуха допълнителни притеснения за евентуално разпространение на вируса, след като Световната здравна организация сега преглежда молба от над 200 учени за обновяване на насоките.


Инвеститорският фокус обаче остава насочен към новините за потенциални лечения и ваксини. Regeneron Pharmaceuticals в САЩ и китайският Sinovac Biotech започват тестове в късен етап в понеделник на „коктейл" с антитела и съответно потенциална ваксина.


Пазарите също ще обърнат внимание на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света. Марк Медоус, шефът на кабинета на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви в понеделник, че Тръмп обмисля допълнителни мерки, насочени към китайското производство и имиграцията, без да дава допълнителни подробности на този етап.


В САЩ инвеститорите очакват съобщение в сряда (8 юли) за плановете на правителството за следващия етап на икономическото възстановяване на страната от пандемията, с надежда за по-нататъшно фискално стимулиране от британския финансов министър Риши Сунак.Прочетете още за:
борса глобална икономика пазар

  0 
  0