Германия е на път към най-лошата си рецесия след Втората световна война

Германия е на път към най-лошата си рецесия след Втората световна война

Повече от 370 000 безработни са регистрирани само през април.


За първи път от десетилетие насам немската икономика се сви с 2,2% в първата четвърт на годината. Очаква се, че това е само първият трус от последиците от пандемичните мерки в държавата.
Ограниченията на пазара и упражняването на редица рискови за здравето дейности повлияха на пазара и първо се отразиха в намаляване на потребителските разходи и капиталовите инвестиции още през първите две седмици от налагането на мерките. 
Въпреки че за момента държавните поръчки и строителството осигуряват стабилизиране на спада, ако рестрикциите, свързани с овладяване на епидемията, се свалят със същите бавни темпове, икономиката ще продължи да страда все по-силно през идното тримесечие.

Германското правителство вече гласува около 1,2 трилиона евро за подкрепа на немския бизнес и в момента работи по създаването на множество програми за задвижване на икономиката.
Огромен интерес се наблюдава към програмата, в която държавата компенсира изгубените заплати на работници с орязано заради карантината работно време. Кандидатите само по тази програма наброяват около 10 милиона.

Финансовият министър Олаф Шулц обеща да пусне стимулираща бизнеса програма в началото на юни, която ще се фокусира върху инвестициите, подпомагащи изграждането на „модерно и природосъобразно бъдеще”.

В Китай, например, индустриалното производство през април се увеличи за първи път след избухването на вируса, което беше ясен знак, че икономиката започва да възстановява загубите си. Въпреки това продажбите на дребно продължиха своя спад.
Volkswagen AG беше принуден да спре производството си в най-големия автомобилен завод тази седмица заради намаленото търсене, а производителят на спортно облекло Puma SE прогнозира, че текущото тримесечие ще е по-лошо от предишното, и заяви,че пандемията смазва продажбите.
Ресторантите и хотелите вероятно няма да работят с пълен капацитет, докато не се открие ваксина или лечение за коронавируса. Ще продължи и борбата за оцеляване на износителите.Прочетете още за:
Германия икономическа криза рецесия

  0 
  0