Австралия претърпява първата си рецесия от 29 години насам

Австралия претърпява първата си рецесия от 29 години насам

® Photo by Dan Freeman on Unsplash

Рецесията настъпва в момент, в който нацията се бори с пандемията от коронавирус.


Икономиката на страната се е свила с 0,3% през първите три месеца на годината спрямо предходното тримесечие, показва статистическото бюро на Австралия. Министърът на финансите Джош Фриденберг предупреди в сряда, че БВП ще се свие през периода април-юни, отбелязвайки второто поредно тримесечие на свиване за Австралия.


Блокадите поради COVID-19 предизвикаха края на 29-годишния икономически растеж в Австралия. Този период отчасти се подхранваше от големия апетит на Китай за стоки, като желязна руда и въглища, след като се превърна във втората най-голяма икономика в света.


Въпреки рецесията, Фриденберг заяви, че Австралия е „избегнала съдбата на икономиката и съдбата на здравето“ на други страни заради предприетите от нея действия, включително икономически стимули.


БВП на Австралия вероятно ще се „понижи" с 9% през второто тримесечие, според Бен Уди, икономист за Австралия и Нова Зеландия от Capital Economics.


БВП спадаше и преди да бъдат въведени ограниченията заради вируса и се очаква да спадне още по-рязко през второто тримесечие, преди постепенно да набере скорост през втората половина на годината", пише той в изследователска бележка в сряда.


Спадът на БВП през първото тримесечие се дължи главно на това, че потребителите намалиха разходите за услуги, тъй като започнаха да се отдалечават социално, каза Уди.


Уди очаква потреблението да бъде близо 20% под нивата му преди вируса през второто тримесечие, тъй като домакинствата спряха да купуват храна панически и бяха въведени ограничения за услуги за развлечения и търговия на дребно.


Въпреки че повишаването на цената на желязната руда може да подкрепи инвестициите в минните дейности, останалите фирми значително намалиха инвестиционните си планове, каза той.Прочетете още за:
Австралия икономика рецесия

  0 
  2