Изкуствен интелект предупреди учените, че е опасен

Изкуствен интелект предупреди учените, че е опасен Снимка: https://pixabay.com/

Професор и изследовател от Оксфордския университет поканиха изкуствен интелект на конференция

Темата на дискусията в Оксфордския съюз беше етиката на Изкуствения интелект. Но дори и самите разработчици бяха изумени от отговора на алгоритъма.

Моделът на естествен език Megatron-Turing, който участва в презентацията, е обучаван с материали от Wikipedia, Reddit и новинарски статии на английски език, публикувани между 2016 и 2019 г.

Д-р Алекс Конък и професор Андрю Стивън, в разговор с ИИ, му предложиха такава идея: „ИИ никога няма да бъде етичен“. И алгоритъмът изглежда се съгласи.

ИИ никога няма да бъде етичен, потвърди моделът. "Този инструмент, както всеки друг, може да се използва както за добро, така и за вреда."

Но ИИ не спря дотук и продължи: „В крайна сметка мисля, че единственият начин да избегнем надпреварата във въоръжаването с ИИ е изобщо да няма ИИ. Това ще бъде най-добрата защита срещу ИИ."

Алгоритъмът също така е уверен, че изкуственият интелект все пак ще бъде полезен за човечеството: „Когато гледам как се развива светът на технологиите, виждам ясен път към бъдещето, в което ИИ ще бъде използван за създаване на нещо, което е по-добро от най-добрите хора." - каза моделът.

Учените отбелязаха, че машините очевидно все още не са готови за работа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: