2021 – годината на неизпълнените обещания към руските жени

2021 – годината на неизпълнените обещания към руските жени Снимка: themoscowtimes.com

Русия няма законодателство за защита на жените от домашно насилие.

„Всяка рускиня трябва да знае – ти си достатъчно силна, за да разбиеш стената”, пя на Евровизия руската певица и композитор Манижа. Изпълнението ѝ завладя публиката и песента се класира в първата десятка, но „у дома”, в  Русия не предизвика някакъв ентусиазъм по отношение правата на жените.

Все по-консервативното ръководство на страната години наред избягва темата, а през 2017 г. Русия дори предприе нещо като антиреформа, като декриминализира някои форми на домашно насилие – ход, който на практика развързва ръцете на насилниците и насърчава чувството за безнаказаност около подобни престъпления, коментира themoscowtimes.com.

В началото на пандемията през 2020 г., законодателството срещу домашното насилие отново изпадна от дневния ред на Държавната дума, въпреки скока на домашните инциденти по време на локдауните. Законът не беше обсъждан и през 2021, заради грижите на законодателите по непопулярните медико-санитарни мерки, ваксинации, зелени паспорти и пр. 

Междувременно, нещата не се подобриха „от само себе си”. След тазгодишните избори за Държавна дума само 74 от 450 депутати от долната камара са жени, т.е., едва 16,4%. В горната камара жените са малко повече - 38 от 170 депутати, или 23%. В парламента не влязоха основни лобисти на законодателството срещу домашното насилие, така че на практика, няма политическа воля за провеждане му, защото според политолози, темата е „рискована и ще разгорещи страстите в обществото” – нещо, което властта в Русия никак не обича.

През последното десетилетие руските държавници пламенно популяризираха т.нар. „традиционни семейни ценности”, като антипод на западния либерализъм. Хардлайнерите в парламента дори твърдят, че закон срещу домашното насилие би бил намеса в частни семейни въпроси.

Миналата седмица Европейският съд по правата на човека разпореди на Москва да изплати близо € 400 000 на жертви на домашно насилие и очерта стъпките, които Русия трябва да предприеме в защита на жените, включително закони. Кремъл обаче смята, че руското законодателство защитава адекватно жените от насилие, въпреки някои „нещастни и трагични инциденти”, както скромно ги окачестви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Така че що се отнся до жените, очевидно ще се поддържат само „про-семейни“ политики, като програмата за финансова подкрепа на семейства с две или повече деца.

Русия все по-рязко ограничава всякаква гражданска активност и тази година много правозащитници, в т.ч. и феминистки движения, бяха принудени да замълчат. Водеща неправителствена организация за подпомагане на жените беше обявена за „чужд агент“, а две от изпълнителките на пънк групата Pussy Riot попаднаха за две седмици в ареста, с обвинение в подбудителство на незаконен протест, настаяващ за освобождаването на Алексей Навални от затвора.

Увеличиха се и случаите на тормоз и злоупотреба с жени и представители на ЛГБТ-общността и цветнокожите. Най-голямо „усърдие” в тази дейност проявяват членовете на националистическо-патриархалната група хейтъри "Мужское государство" (мъжка държава) – групировка, която макар и обявена за незаконна, практически е дълбоко вкоренена във властта. 

Руските жени знаят, че пътят към напредъка е бавен и идва в резлутат главно на два фактора - смяната на поколенията и изваждането на проблемите „на светло”. Един от тях е слабото участие на руските жени във властта и това вече зароди движение, което насърчава рускините да се намесят в управлението на държавата. За тяхна изненада, много руснаци виждат здрав разум в това. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: