Фалшиви акаунти насърчават миграцията от Беларус към ЕС

Фалшиви акаунти насърчават миграцията от Беларус към ЕС Снимка: themoscowtimes.com

Европол съобщи за 455 акаунта в социалните медии, участвали в широкомащабно препращане на предложения за „лесна емиграция” в ЕС

Фалшивите онлайн доброжелатели насочват мигранти към Литва, Латвия, Естония, Полша и Германия. Акаунтите предлагат продажба на фалшиви документи за самоличност, фалшиви визи и нелегални транспортни услуги.

„Новият беларуски миграционен маршрут е силно рекламиран сред мигрантите в социалните медии и приложенията за бързи съобщения, което е значителен привличащ фактор. „Помагачите” злоупотребявт с тези платформи и това доведе до голямо натоварване на граничните пунктове“, се казва в изявление на Европол.

Граничната агенция на ЕС, Frontex установи почти 8000 незаконни преминавания на източните граници на блока за тази година – тринадесет пъти повече, отколкото през 2020 или 2019 г. Основните националности по този маршрут през 2021 г. са били от Ирак, Афганистан и Сирия. От Frontex миналата седмица съобщиха, че ситуацията на границата между Полша и Беларус „показва признаци на деескалация, но остава напрегната“.

Брюксел обвини Минск, че е създал кризата, като е насърчил предимно граждани от Близкия изток да пътуват до Беларус и след това да пресичат общите ѝ граници със страните-членки на ЕС - Литва, Латвия и Полша. Смята се, че с този ход Лукашенко отмъщава за санкциите, наложени от страна на ЕС на Беларус заради много спорните президентски избори през август 2020 г. Минск отрича обвиненията.

Неправителствени организации осъдиха хуманитарната криза на границата между Полша и Беларус. И двете стрни бяха обвинени в незаконни сблъсъци с потоците миграни, много от които загубиха живота си. Amnesty International заяви в понеделник, че е събрала нови доказателства за нарушения на правата на човека на полската граница, като мигрантите са билиподложени на „ужасяващо малтретиране, нечовешки условия, изнудване и други злоупотреби от страна на беларуските сили“. 

Десетки интервюирани мигранти свидетелстват, че са били бити с палки и приклади и заплашвани с кучета от беларуските сили за сигурност, били са лишавани от храна, вода, подслон, канализация, телефони и пари и са били изнудвани от членове на беларуските сили да плащат подкупи. Били са принуждавани многократно да пресичат границата при опасни условия както от белоруските, така и от полските власти. 

Дженифър Фостър, изследовател на Amnesty International Refugees and Migrant Rights, описа постоянните изтласквния на мигрантите от едната страна в другата като „мръсна игра с човешки животи“. Тя обвини Полша, че "явно нарушава международното право и стандартите", както и Европейската комисия, че не е провела съдебни производства срещу засегнатите държави-членки на ЕС. Според нея, „Беларус трябва незабавно да преустанови това насилие, а държавите-членки на ЕС трябва да спрат да отказват на хората шанса да избягат от тези груби нарушения, камо ли да ги връщат в Беларус”.

Със сигурност е права. Но констатациите ѝ показват, че в крайна сметка Лукшенко и вдъхновителите му постигат поне донякъде целта си да внесат напрежение в ЕС. Странно е, но правозащитната организция не призовава за санкции срещу подстрекателите на мигрантските движения, които всъщност използват хората просто като инструмент за политическите си цели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: