Русия иска да дестабилизира ЕС, смята полският премиер Моравецки

Русия иска да дестабилизира ЕС, смята полският премиер Моравецки Снимка: aa.com

В интервю за ВВС Матеуш Моравецки призова европейските страни и НАТО "да се събудят" и да видят стремежите на Кремъл към промяна на геополитическта система и разединяване на ЕС.

Той посочи като последни примери натрупването на руски сили по границта с Украйна, покачването на цените на газа и мигрантската криза на границата на Полша с Беларус.

НАТО и лидерите на ЕС наскоро обвиниха Беларус за струпването на мигранти по границата с Полша и създаването на напрежение в района и конкретно посочиха за виновник непризнатия от ЕС белоруски президент Александър Лукашенко. Но според пролския премиер "той има своя спонсор и принципал" в Кремъл, визирайки руския президент Владимир Путин. 

Моравецки подчерта, че ако сега все още "не е твърде късно да се действа", след няколко месеца може да стане. „В Украйна може да се случат лоши неща например или може да има друг огромен миграционен проблем за цяла Европа“, посочи той.

Полският премиер използва аудиторията на ВВС, за да отхвърли слуховете за излизане на Полша от ЕС и ги определи като пореден опит за разединение на блока. Той отрече и обвиненията, че правителството му нарушава законите на ЕС по отношениие на мигрантите, ограниченията за абортите и съдебните реформи. 

Матеуш Моравецки определи страната си като държава-членка на ЕС със "здрав разум". Той изрази и загрижеността от грандиозната руска пропаганда, която оказва "огромен натиск върху Европейския съюз да се разпадне”.

Интервюто с полския премиер отразява и настроенията на започналата днес в Рига, Латвия двудневна среща на външните министри на страните от НАТО, с участието и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

На пресконференция преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи натрупването на руска армия близо до украинската граница като "необичайно" и "много тревожно по много причини".

„Посланието към Русия е, че трябва да деескалират, да намалят напрежението и да бъдат прозрачни“, каза Столтенберг в неделя и добави, че „ако решат да използват сила, тогава, разбира се, ще има последствия“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: