Нелегални тютюневи фабрики в Испания експлоатират украински бежанци

Нелегални тютюневи фабрики в Испания експлоатират украински бежанци Снимка: straitstimes.com

Испанската гражданска гвардия разби вчера мрежа от тайни предприятия в съвместно разследване с Европол.

По време на операцията са ликвидирани три цигарени фабрики, арестувани са 27 души, иззети са десет тона тютюн и 3,5 милиона пакета цигари на обща стойност близо € 37,5 милиона, съобщи AFP, позовавайки се на прессъобщение на испанската полиция..

При акцията е установено, че украинците, бягащи от жестокото руско нашествие, са влезли в Испания нелегално или като мигранти под международна закрила, но в търсене на препитание, са попаднали в сивото производство на тютюневи изделия. 

Според прессъобщението на Испанската гражданска гвардия, бежанците са били „натъпкани“ в импровизирани модулни квартири и са били принудени да работят по цял ден. Заради ненормираното работно време и от страх да не бъдат забелязани, нелегалните работници почти не са излизали от мизерните си фургони.

Установено е, че мрежата сенчести тютюневи фабрики е собственост на престъпна група, която в резултат на акцията е обвинена в контрабанда на „големи количества“ тютюн и превръщането му във фалшиви цигари, продавани в Испания и съседни страни, се казва в прессъобщението на испанската гражданска гвардия.

Разположени в района на Ла Риоха, Севиля и Валенсия, трите фабрики са били оборудвани с „модерна технология“, с капацитет да произвеждат 540 000 пакета цигари на ден. Лидерите на мрежата са прали „големи суми пари“ и са водили „луксозен живот“ в курорта Марбея, добавя Euronews

Операцията е стартирала в края на 2021 г. Тогава Гражданската гвардия е разкрила нелегална тютюнева фабрика в Севиля, но осъзнавайки, че предприятието е само част от голяма мрежа, която работи и в други страни, испанските власти са се обърнали към Европол

Така след 24 акции за претърсване, вчера се стигна до ликвидирането на трите нелегални фабрики. През април миналата година тютюневи предприятия от същата нелегална производствена мрежата бяха открити и в Помеция, градче-сателит на италианската столица Рим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: