Учени изредиха още Е-добавки, причиняващи рак

Учени изредиха още Е-добавки, причиняващи рак

Някои хранителни добавки способстват за появата на онкологични заболявания

Френски изследователи откриха нови Е-добавки, причиняващи рак, отбелязвайки, че преди това те са били считани за безопасни.

Влиятелното научно списание PLOS Medicine публикува изследване, призоваващо за преразглеждане на възгледите за безвредността на много от хранителните добавки, с които сега са пълни с почти всички хранителни продукти.

Трябва да се има предвид, че де факто Е-добавки сега няма само в първичните продукти, които не са били подложени на преработка. Това са месото, домашните птици, цяла риба, суровите яйца, зеленчуци и плодове.

Опасна добавка, която вече е забранена в Европейския съюз, е титановият диоксид (Е171). Преди това тя се е използвала като бяло багрило в много продукти.

Също така за вредни са признати дифосфатите (серия от добавки Е450). Те се съдържат в колбасите, шунката или други подобни пушени меса и полуфабрикати.

За много опасна сега се смята Е471. Добавката увеличава риска от развитие на рак като цяло с 15%, на рак на гърдата с 24%, на рак на простатата - с 46%.

Добавките Е407 и Е407а са вредни за жените, тъй като увеличават риска от рак на млечната жлеза с 32%.

От своя страна дифосфатите (другото име на пирофосфатите или дихидропирофосфатите, добавките E450i - E450-viii) увеличават риска от онкологични заолявания с 45%; пектините (E440) - с 55%; натриевият бикарбонат (E500) - с 48%.

Учените смятат дори обикновената сода за хляб (Е500) за опасна за здравето. В същото време медиците не обясняват по никакъв начин наличието на содата в черния списък.

В проучването са участвали 92 хиляди френски граждани на различна възраст.

Дадената научна работа може да застави правителствата на държавите да задължат производителите в хранително-вкусовата промишленост да се откажат от изброените Е-добавки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: