Емирът на Дубай ще плати € 645 милиона на принцеса Хая и техните деца

Емирът на Дубай ще плати € 645 милиона на принцеса Хая и техните деца Снимка: thehamdenjournal.com

Това е най-високата цифра, определяна някага от британския съд при бракоразводно дело.

През 2019 г. принцесата избяга от ОАЕ в Англия с двете си деца, като каза, че е "ужасена" от съпруга си 77-годишният шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Върховният съд на Лондон публикува във вторник решението си за обезщетението, включващо издръжка за шестата му съпруга, 47-годишната принцеса Хая и децата им Ал Джалила и Зайед, съответно на 14 и 9 години. 

Бракоразводният процес беше низ от изпитания и перипетии за принцеса Хая Бинт Ал Хюсеин - полусестра на краля на Йордания Абдула II, особено по отношение попечителството над непълнолетните деца на принцесата и емира. Съдия от Върховния съд постанови миналия октомври, че Ал Мактум е разпоредил инсталирането на шпионски софтуер на мобилните телефони на бившата си съпруга и на екипа от адвокати, които я защитаваха.

През 2020 г. друг британски съд потвърди, че емирът е „поръчал и организирал“ отвличането от Англия и принудителното връщане в Дубай на дъщерите му Шамса, на 19 години през 2000 г., и Латифа първо през 2002 г. и втори път през 2018 г. , където ги държат в плен с години.

След като решението за финансовата компенсация беше публикувано вчера, говорител на Ал Мактум каза в изявление, че емирът „винаги е гарантирал, че децата му са добре обгрижвани“.

„Съдът вече е решил финансовия въпрос и той не желае да коментира. Той призова медиите да зачитат неприкосновеността на личния живот на децата му и да не се намесват в живота им в Обединеното кралство“, се заключава в бележката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: