Затвор в Дубай за британец само заради подозрение

Затвор в Дубай за британец само заради подозрение

Британски готвач от висока класа е прекарал 19 месеца в затвора в Дубай по обвинение за търговия с наркотици

Такъв бил изводът на местната полиция, след като ресторантьорът получил заявка да запази маса за 10 души. На пръв поглед – нищо необичайно за работата на ресторант. Само че поръчителят на голямата маса за вечеря бил известен на полицията дилър, който обаче по неизвестни причини не е задържан, нито разпитан

Така че, след като конфискували съобщението и телефона на куриера, полицаите решили, че заявката е кодирано искане за 10 г кокаин. 

Баща на четири деца, 43-годишният кулинар Люк Тъли казва, че е бил заплашван от полицаите, че ще го хвърлят от балкона, ако не им каже къде са наркотиците.

Потърпевшият и двма негови приятели след 19 месеца все пак са освободени от съда, поради липса на доказателства, но прокуратурата в Обединените арабски емирства обжалва решението, съобщава The Sun. Не са без основание подозренията, че някой просто е не е харесвал доброто развитие на бизнеса на британския майстор в кухнята.

Люк Тъли, който е похарчил за защитата си £ 150 000, вече е у дома в Бишъпс Стортфорд, Хартфордшир, Англия. Той използва медиите, за да изпрати до британците своето послание: „Планирате ли да посетите ОАЕ? Не си правете труда, ако цените свободата си“.

Може би и други, освен британците, ще се възползват от съвета. Според групата за влияние „Арестувани в Дубай”, полицията в ОАЕ стои зад стотици незаконни арести под претекст за разпространение на наркотици. А и самият факт, че такава група съществува, говори красноречиво за мащаба на проблема. 

Въпреки някои облекчения през последните години, производството, притежанието и разпространението на наркотици в ОАЕ се счита за тежко престъпление и в много случаи само подозрението за подобни дейности е достатъчно за рестриктивни мерки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: