Защо лютата храна е полезна за здравето

Защо лютата храна е полезна за здравето Снимка: ferra.ru

Обяснява изданието Semana

Съществуват различни мнения по повод лютите храни. Някои смятат, че лютото е изключително вредно за хората, а други -че е изключително полезно. За това, какви в действителност са полезните свойства на лютите продукти за организма се съобщава в материал на Semana.

Лютата храна оказва положителен ефект върху човешкото тяло. По-специално, влияе добре на сърдечно-съдовата система, като подобрява циркулацията на кожата и помага за предотвратяване на възпалението на артериите. Оказва благотворно въздействие върху организма при заболявания, свързани със сърцето. В лютите чушки се съдържа и голямо количество витамини А и С.

Освен това, лютите храни допринасят за изгаряне на мазнините. Това се обяснява с факта, че когато се консумират люти храни, температурата на човек се повишава и започна усилено потоотделяне.

Понякога лютото може да помогне при грип и настинка, благодарение на антиоксиданта капсаицин. Освен това,  такава храна оказва благоприятен ефект при хрема, при заболявания, свързани с дихателната система, както и при синузит.

Научно е доказано, че лютите продукти допринасят за производството на ендорфини, което в крайна сметка прави човек по-щастлив.

Сред другите достойнства на лютите продукти са: антибактериален и антисептичен ефект върху организма, намаляване растежа на раковите клетки, подобряване работата на храносмилателната система.

*Материалите с новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на терапия от лекар. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: