Защо обучението в скъпи университети носи малко ползи

Защо обучението в скъпи университети носи малко ползи Снимка: pixabay

Какво играе главната роля за успеха в професионалния живот? Талант, финансов буфер или късмет?
Въпросът за формулата за успеха отдавна занимава човечеството. Сега един физик счита, че е намерил отговора на него", съобщава швейцарското издание Tages-Anzeiger.

За целта Алберт Ласло-Барабаши, физик от Североизточния университет в Бостън, анализирал хиляди публикации на учени от различни дисциплини и статии на успешни предприемачи, а също така изучил кариерата на почти половин милион дейци на изкуството."

Вероятно най-изненадващият извод от неговия статистически анализ е това, че за кариера и съответно заплата, по принцип няма значение дали човек е завършил елитен университет или е учил в по-малко известно учебно заведение.

Талантът и усърдието на студентите са по-важни от престижа на университета, казва Барабаши в интервю за Der Spiegel. „Очевидно не университетите правят успешни студенти, а умните студенти определят успеха на университетите"
, казва той.

Също така и след края на обучението решаваща роля за наемане на работа играе не само дипломата и характеристиката, но и последователността в интервютата за работа", е открил физикът. Според Барабаши, за тези, които били сред първите, интервюирани за дадена работа, шансовете за успех са 50%, докато последният кандидат ще бъде избран за позицията в почти 75% от случаите, се казва в статията.

Всеки, който иска да успее в изкуството, трябва да наложи висок стандарт за себе си, защото за художниците, които излагат творбите си в непознати галерии, шансът да станат знаменитости в изкуството е само 10%."

Това показва анализ, извършен от екип изследователи, водени от Барабаши, който изучил биографиите на почти половин милион творци. Според тях бъдещият успех на художника може да се предвиди по първите пет места, където той е излагал своите творби. 

За професионалните успехи възрастта също не играе роля, пише изданието. „Както показал анализът на кариерите и публикациите на повече от 2,8 хиляди физици през различни десетилетия, много учени успяват да направят пробив чак след 50 години, а някои след 70."

Възрастта играе второстепенна роля и за успеха на предприемачите. По-голямата част от финансово успешните създатели на стартъпи всъщност са над 50 години."

Всеки, който иска да успее, трябва да бъде добър в това, което прави, и да има добри връзки", това според Барабаши е основният извод от неговия мащабен анализ.

Което според него се доказва, наред с други неща, и от присъждането на Нобелова награда, където се обръща внимание на учени, които вече са добре познати в научната общност, съобщава Tages-Anzeiger.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: