Над 2 млн. лв. получават общините за образователни програми

Над 2 млн. лв. получават общините за образователни програми Снимка: Unsplash

Сумата се отпуска от бюджета за осигуряване на дейности по четири национални програми в областта на образованието.

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за общините в размер на 2 327 264 лв. Средствата са предвидени за дейности по четири национални програми в образованието.
 

388 950 лв. са предвидени за финансиране на проекти по модул 1 - "Модернизиране на системата на професионалното образование” на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”. С тях ще бъде осигурена материална база на 17 професионални гимназии и средни училища в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда.

 

379 493 лв. са средствата за проекти по двата модула на НП „Заедно в грижата за всеки ученик“. 125 училища ще бъдат подпомогнати със сумата от 191 928 лв. за дейности по проследяването на личните постижения на учениците чрез създаване на индивидуални портфолиа с информация за успеха им по всички учебни предмети.

 

153 общински училища и детски градини ще получат 187 565 лв. за подготовка и обучение на екипи, които да подпомагат по-плавния преход при преминаване между отделните етапи на обучение на децата. С тези средства ще се осигурят възнагражденията за допълнителна работа на учителите и закупуването на материали.

 

По модул „Без свободен час в училище” на НП „Без свободен час“се предоставят 1 306 648 лв. за заместване на отсъстващи учители в 692 училища. По втория модул - „Без свободен час в детската градина” - на 80 детски градини се отпускат 102 423 лв. за заместване на отсъстващи учители в трета и четвърта подготвителна група и в смесени групи, в които  децата на 5 и 6 години са повече от 50% от състава на групата.

 

Астрономическата обсерватория и планетариум в Димитровград ще бъде оборудвана с нов дигитален планетариум на стойност 149 750 лв. по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: