Google заплашва неваксинирани служители с уволнение

Google заплашва неваксинирани служители с уволнение Снимка: marketwatch.com

Според вътрешни документи, шефовете на гигантската търсачка са наредили до 3 декември служителите да декларират ваксинационния си статус.

Изискването включва да качат документация, доказваща ваксинирането или заявление, че са кандидатствали за освобождаване от ваксинация по медицински или религиозни причини. 

Във вторник CNBC съобщи, че в противен случай Google ще започне да привиква служителите, които не са качили статуса си или не са ваксинирани, както и тези, чиито искания за освобождаване не са били одобрени. 

Служителите, които не спазят правилата за ваксиниране до 18 януари, ще получат 30-дневен платен административен отпуск, последван от неплатен отпуск до шест месеца и в крайна сметка - уволнение.

Подобно на голяма част от САЩ, и Силиконовата долина се бори с връщането на Covid-19 и новия му вариант Omicron, което принуждава компаниите да преоценят плановете си за край на дистанционната работа. 

Администрацията на президента Джо Байдън наложи ваксинации за федералните служители в цялата страна, но няколко мощни американски корпорации се отказаха да изискват ваксинационен сертификат, предвид острите реакции срещу задължителното ваксиниране. Мнозина са на мнение, че изисквайки ваксини срещу Covid-19, президентът е превишил правомощията си

От Google, чийто персонал в САЩ е над 150 000 души, обявиха, че смятат да изпълнят разпореждането на Джо Байдън. Още през юли платформата предупреди, че ще изисква всички работници, които се връщат на работа в офисите, да бъдат ваксинирани.

„Очакваме изпълнителната заповед да обхване почти всички позиции в Google в САЩ. Всеки, който влиза в сграда на Google, трябва да бъде напълно ваксиниран. Честото тестване не е валидна алтернатива на ваксинацията“, цитира CNBC бележка на ръководството на Google.

Агенция Reuters се свърз с Google за коментар на съобщението на CNBC и получи следното обяснение: „Ние се ангажираме да направим всичко възможно, за да помогнем на нашите служители, които могат да се ваксинират, да го направят и твърдо заставаме зад нашата политика за ваксинация“.

В началото на този месец Google обяви, че отлага срока за връщане на служителите в офисите за неопределено време, на фона на опасенията от варианта Omicron и известна съпротива от страна на служители заради налаганите от компанията ваксинации. Предишният план беше персоналът на Google да прекрати отчасти дистанционната работа и да работи в офисите три дни седмично, считано от 10 януари 2022.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: