Космическата компания на Джеф Безос атакувана от собствените ѝ служители

Космическата компания на Джеф Безос атакувана от собствените ѝ служители Снимка: reviewgeek.com

Според тях, атмосферата в Blue Origin е „токсична, сексистка и нефункционална”.

Погледнато отвън, в Blue Origin всичко върви като „по мед и масло”. Компанита на мултимилионера и собственик на Amazon Джеф Безос преследва последователно космическите си цели, а за днес е насрочен и втори полет с турист на борда - известният американски актьор Уилям Шатнър, изиграл един от главните герои в „Стар Трек”, капитан Кърк.

Но според доста служители, деструктивната атмосфера в Blue Origin не само вреди на благосъстоянието на служителите, но ще стане причина и за провала в съревнованието със SpaceX на Илон Мъск.

Обвиненията срещу Blue Origin на настощи и бивши служители са набъбнали дотолкова, че Washington Post ги е събрал в дълъг материал, който проследява развитието на компанията от малък стартъп в голяма космическа групировка, наред с NASA и SpaceX. Общото мнение е, че ръководството на Blue Origin е "напълно отчуждено от служителите” а поведението му е „нефункционално, покровителствено и деморализиращо, което забавя напредъка на групата".

Обвиненията се отприщиха миналия месец, когато бившият изпълнителен директор Александра Ейбрамс публикува доклад, в който говори за култура на поведение, която „заглушава темата за сексизма, не се интересува от проблемите на сигурността и кара да замълчат онези, които се опитват да коригират тези изкривявания". 

Многобройните разказани епизоди се обединяват в тревогата си за съдбата на компанията. Според тях създалата се дистанция между персонал и ръководители е осезаема и влияе на морала на служителите, като ги принуждава да се приспособяват към нетолератното и в крайна сметка - непродуктивно поведение

Според източниците на Washington Post, това влияе пряко за увеличаване на дистанцията в резултатите между Blue Origin и SpaceX. Наскоро компанията на Илон Мъск отмъкна няколко договора и цѐли, към които се стремеше и Джеф Безос, който пост-фактум се опитва да атакува някои от сделките в съда. 

Добрата новина е, че според настоящи и бивши служители, както и други специалисти в бранша, решението е в милиардера. Всички се надяват, че Безос най-сетне ще се отърси от главоболията по развода си и ще откъсне поглед от екологичните проблеми на света, за да поеме юздите на Blue Origin и да върне компанията в правия път, възстановявайки конкурентноспособността ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: