Египет предлага план за прекратяване на войната в Газа

Египет предлага план за прекратяване на войната в Газа Снимка: 24news.tv

Въздържаните реакции на Израел и Хамас от понеделник показват, че двете страни отхвърлят египетското предложение, макар и не напълно, твърдят запознати източници

Според високопоставен египетски служител и европейски дипломат, запознати с предложението, Египет призовава за поетапно освобождаване на заложници и сформиране на палестинско правителство от експерти, което да управлява ивицата Газа и Палестинската автономия, пише Euronewa. 

В същото време, Хамас и Палестински ислямски джихад дадоха да се разбере, че няма да се откажат от контрола върху управлението на анклава, дори в замяна на пълно и окончателно спиране на огъня, посочва 24news.tv.

Според източниците, подробностите на египетския план са отработени с Катар и са представени на Израел, Хамас, САЩ и европейските правителства. Египет и Катар посредничат между Израел и Хамас, докато САЩ са най-близкият съюзник на Израел и ключова сила в региона.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не коментира директно предложението. Но говорейки пред членове на своята партия Ликуд, каза, че е решен да продължи с военната офанзива.

В същото време не спират и атаките на Хамас срещу градове в южната част на Израел. През нощта сирени, предупреждаващи за въздушни удари звучаха в южния израелски град Сдерод и близки по-малки общини.

Световната здравна организация (СЗО) посети вчера Газа и констатира, че болниците не могат да се справят с войната.

„Болницата приема много повече пациенти, отколкото легловата им база и персоналът могат да поемат. Мнозина няма да преживеят чакането“, каза генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус в публикация в X / Twitter.

Служители на ООН предупредиха, че една четвърт от населението на Газа гладува, тъй като ситуацията не позволява увеличаване на хуманитарните доставки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: