Илон Мъск управлява Tesla с неудоволствие

Илон Мъск управлява Tesla с неудоволствие Снимка: electrek.co

Милиардерът заяви, че би предпочел да посвети времето си на креативни проекти

Основателят на Tesla призна, че не му харесва да управлява компанията производител на електромобили. 

„По-скоро мразя да правя това и бих предпочел да отделя времето си за проектиране и инженеринг”, каза той пред съда в Делауер в първия ден на съдебното дело, зведено срещу него от акционери на компаниията.

Те го обвиняват в натиск върху членовете на борда на Tesla да сключат сделка за придобиването на фирма за слънчеви панели на стойност $ 2,6 млрд. Според ищците въпросната сума е пропиляна, тъй като компанията SolarCity, която е обект на сделката, е била в катастрофално състояние. 

„Това беше сделка за покупка на акции и тъй като притежавам почти равностоен дял и в двете компании, финансова печалба нямаше”, заяви милиардерът, който по време на въпросната сделка е притежавал 22% дял както в Tesla, така и в SolarCity, която е основана от негови роднини.

Мъск отрече да е упражнявал натиск върху членовете на борда и определи сделката като „част от генерален план” за създаване на достъпни автомобили със зелено захранване.

Акционерите, които водят делото срещу Мъск, поискаха от съда Мъск да изплати на Tesla изцяло сумата за придобиването на SolarCity, т.е. $ 2.6 млрд. Ако спечелят, това ще бъде една от най-големите санкции, определяни някога от съдебните власти срещу дадено лице, съобщава BBC.

Според финансови анализатори сделката за SolarCity е „черна дупка“ както за Tesla, така и за самия Мъск, чието богатство според Forbes се оценява на $ 168 млрд.

Очаква се процесът да продължи около две седмици, но въпреки съдебното производство акциите на Tesla вчера поскъпнаха с над 4%.

Адвокатът на акционерите предупреди Илон Мъск, че делото „ще бъде мелница”.

„Разбирам по папката Ви”, привидно безгрижно контрира милиардерът, който отдавна е научил урока, че големите пари вървят с големи грижи.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: