Завърши ерата „Меркел”

Завърши ерата „Меркел” Снимка: biography.com

От днес Ангела Меркел не е канцлер на Германия, но след 16 години начело на страната, анализатори оценяват управлението ѝ като здрава основа за по-нататъшен просперитет и влияние на Германия в световната политика.

Изпратена с военни почести и искрено признание, Ангела Меркел напуска управлението на Германия. Какво ще прави оттук нататък една от най-влиятелните жени в света? Все още няма отговор или официално потвърждение за бъдещите ѝ планове, но някои нейни реплики и действия подсказват какъв ще бъде новият ѝ живот.

През юли, по време на посещение във Вашингтон, където ѝ беше присъдена почетна докторска степен, Меркел заяви, че най-напред ще направи нещо, което със сигурност „много ще ѝ хареса” – ще си вземе заслужена почивка, която ще прекара със съпруга си, химикът Йоахим Зауер, който вече е пенсиониран, но и през 2022 г. ще запази мястото си като старши изследовател в престижния Хумболтов университет в Берлин. 

На последната среща на върха на G-20, в разговор с италианския министър-председател Марио Драги, Меркел каза, че възнамерява да даде израз на симпатиите си към Средиземноморието "по много различен начин”, след като вече няма да е канцлер. 

Обичана, уважавана, ценена, възхвалявана, но и критикувана, за много германци Ангела Меркел винаги ще бъде техен канцлер и мнозина се питат - може ли човек, чийто график е бил натоварен с огромни отговорности от ранните часове на деня до късно през нощта, да се раздели с всичко това за една нощ? Самата Ангела Меркел коментира този въпрос с популярната фраза, че оценяваме дали нещо ни липсва, едва когато го загубим. 

В новия си живот, който започва от днес, тя разбира се, няма да има финансови проблеми. Германското законодателство отдавна е определило правилата за възнажражденията на бившите държавни ръководители. Ангела Меркел ще получава заплатата си на канцлер (€25 000) още три месеца, плюс €10 000 като депутат. След това ще разчита на пенсия от около €15 000. 

Федерален закон задължава бившите държавни служители да спазват поверителност, което не изключва възможността да водят разговори или да поемат функции в частни компании. Така например, бившият канцлер Хелмут Шмид стана редактор на седмичника "Die Zeit", Хелмут Кол основа политическа и стратегическа консултантска компания, а Герхард Шрьодер зае позиция в „Газпром”.

Затова други преимущества, които като бивш германски канцлер Меркел вече е поискала – и ще получи, предизвикват оправдан интерес. Тя ще има лична охрана, служебна кола и офис в Бундестага, офис-мениджър, заместник-управител на офиса, двама говорители, трима служители и двама шофьори. Този екип, който Меркел ще има занапред, не говори много в полза на едно пасивно наслаждаване на зрялата възраст. 

С присъщата си дискретност, Ангела Меркел не споделя дали  новото  ѝ поприще ще бъде нова служебна или почетна позиция. Отговорът засега е в сферата на предположенията, но по-скоро всички очакват жената, ръководила една от най-силните икономики в света и участвала с решаваща позиция в процеси и решения, засягащи цялото човечество, да намери ново поле за изява на неизчерпаемата си енергия, интелектуален потенциал и политически опит. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: