Handelsblatt: Ангела Меркел е знаела, че Русия ще изнудва Европа с газовите доставки

Handelsblatt: Ангела Меркел е знаела, че Русия ще изнудва Европа с газовите доставки Снимка: Тhe Мoscow Тimes

Според немското издание, подозренията на бившия германски канцлер са били факт още в края на 2021 г., но Меркел е скрила тази информация

Handelsblatt прави изводите си, позовавайки се на секретни документи за газопровода „Северен поток 2”. Изданието цитира бележка на Германското министерство на икономиката от август 2021 г., която гласи, че ограничавайки газовите доставки, руските власти предизвикват нестостиг на германския пазар и може да се опитат да принудят Германия да пусне в експлоатация "Северен поток 2", преди газопроводът да е получил необходимите германски удостоверения

В документа се отбелязва, че поведението на Русия "може да има драматични последици", като същевременно се подчертава, че запълването на газовите хранилища върви "много бавно". Действително, до юли 2021 г. притежаваните от „Газпром” газохранилища в Европа остават запълнени едва наполовина.

Според Handelsblatt, бележката е била изпратена Петер Алтмайер - близък съюзник на Меркел и министър на икономиката тогава, който е информирал кабинета. Въпреки това, пише Handelsblatt, през октомври 2021 г. в брифинг за журналисти Меркел казва, че не вижда признаци Русия да възнамерява да намали доставките на газ за Европа.

В края на същия месец, когато „Северен поток 2” е почти завършен,  Владимир Путин благодари за лоялността на Ангела Меркел, инструктирайки „Газпром” да започне планирано увеличаване на газовите доставки за европейските хранилища. Но през февруари 2022 г., след като Кремъл призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска „народни репулики”, правителството на новия германски канцлер Олаф Шолц замрази пускането на „Северен поток 2“ в експлоатация. 

В края на септември 2022 г. участъците на „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ по дъното на Балтийско море станаха обект на няколко поредни експлозии. Дания и Швеция започнаха разследване, но вече го спряха, без да посочат извършители. Германия все още разследва инцидентите, но така или иначе, всички разследвания се колебаят, посочвайки с еднаква вероятност както руска, така и украинска следа. 

В началото на този месец, в разговор с чуждестранни информационни агенции, Владимир Путин припомни необяснимата според него позиция на Германия: „Тези тръбопроводи бяха взривени на дъното на Балтийско море – и никой дори не се възмущава, сякаш това е правилно. Продължаваме да доставяме газ за Европа през Украйна и през Турция и европейските потребители го получават. Защо Германия не иска да получава нашия газ през този тръбопровод през Балтийско море?”, пита риторично Путин, в типичния си стил „Русия е онеправдана" и разбира се, невинна и изрядна като партьор. 

Руският президент разбира се, не призна, че заради „специалната” му военна операция срещу Киев „Газпром” загуби европейския си пазар, което сви производството на газовия монополист с рекордните 25 %. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: