Меркел призна, че не е успяла да установи диалог между Европа и Путин

Меркел призна, че не е успяла да установи диалог между Европа и Путин Снимка: РИА

Тя разказа за взаимодействието между Европа и Кремъл в навечерието на "специалната операция"

Бившият германски канцлер Ангела Меркел призна в интервю за Spiegel, че преди да напусне поста си, не е успяла да повлияе на развитието на събитията около Украйна и на ниво ЕС, за да постигне нов формат на дискусия с Москва.

По думите на политика, началото на "спецоперацията" в Украйна не е било изненада за нея. Тя отбеляза, че към този момент Минските споразумения вече са били подкопани.

Меркел разказа, че през лятото на 2021 г., след срещата между президентите Байдън и Путин, тя, заедно с френския президент Еманюел Макрон, е искала отново да установи независим европейски формат за диалог с руския президент в Съвета на ЕС.

„Някои хора се противопоставиха, но вече нямах сили да го придвижа напред. В края на краищата всички знаеха: „тя ще си тръгне още през есента“, сподели Меркел.

Бившият канцлер изрази увереност, че ако би се кандидатирала отново, щеше да продължи да търси среща с президента на Руската федерация. Въпреки това, според нея, по време на прощалното си посещение в Москва тя е почувствала, че времето й в света на властовата политика е отминало .

Меркел обясни, че по отношение на външната политика в крайна сметка тя "не е мръднала и милиметър по-нататък в това, което се опитвахме да правим отново и отново": по отношение на Украйна, както и на Приднестровието и Молдова, Грузия и Абхазия, Сирия и Либия, дойде време за нов подход.

Освен това германският политик призна, че е доволна от Минските споразумения, тъй като те са дали възможност на Украйна да се подготови.

Преди това действащият германски канцлер Олаф Шолц призна, че все още редовно се консултира с предшественичката си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: