Вреден ли е аспиринът за сърцето?

Вреден ли е аспиринът за сърцето? Снимка: https://pixabay.com/

Bild: Учени откриха, че аспиринът е опасен за хората със сърдечни болести

Екип от учени, ръководен от Блерим Муджай от Католическия университет в Льовен, е анализирал резултатите от изследване сред 30 827 участници от 12 държави.

Всички субекти са били на възраст над 40 години и са имали поне един утежняващ фактор, като наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет или пристрастяване към никотин. Една четвърт от тях редовно приемали ацетилсалицилова киселина (аспирин).

В продължение на пет години учените наблюдавали здравето на субектите. От тях 1330  развили сърдечно заболяване, което в крайна сметка е довело до сърдечна недостатъчност. Трябва да се отбележи, че при пациенти, които редовно приемат аспирин, заболяването се среща непропорционално по-често. Рискът в тази група е с 26% по-висок, отколкото в останалите.
 

„Независимо кои набори от данни сме използвали и доколко количествено сме отчитали възможни влияещи фактори, рискът от сърдечна недостатъчност винаги е бил пряко свързан с употребата на аспирин“, казват Муджадж и неговият екип. Същият модел се наблюдава при пациенти без предшестващо сърдечно заболяване.

Това е първото изследване, което показва, че приемането на аспирин увеличава риска от сърдечна недостатъчност при пациенти с поне един рисков фактор“, пишат изследователите.

Те твърдят, че условията, при които е възможна профилактичната употреба на аспирин, трябва да бъдат преоценени, като се вземат предвид резултатите от изследването. Учените обаче препоръчват да не се бърза със заключенията:

"Сега имаме нужда от обширни рандомизирани клинични проучвания с рискови пациенти, за да потвърдим окончателно нашите открития", отбелязват изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: