С какво са се лекували предците ни преди откриването на аспирина

С какво са се лекували предците ни преди откриването на аспирина Снимка: ferra.ru

Преди появата на аспирина хората са понижавали температурата с настойка от върба

Днес аспиринът е известен като лекарство, което помага да се избавим едновременно от много симптоми. Например, да понижим температурата и да намалим болката. Как обаче хората са се справяли с всичко това преди появата на аспирина?    

За това разказва порталът „Научная Россия“.

Както отбелязва авторът на статията, преди да се появи аспиринът, хората са понижавали температурата с настойка от върба или кора от бяла върба. Освен това, последната съставка се е използвала при лечението на подагра и различни инфекции.

По-късно Рафаел Пириа, италиански химик, установява, че част от салицина, съдържащ се в кората на върбата, е полезен за здравето, и по-специално салициловата киселина. Вярно е, че първоначално това вещество изобщо не се е използвало в медицинската практика.

Аспиринът, съдържащ салицилова киселина, е създаден благодарение на Феликс Хофман. Той е бил работник в Bayer и е търсел начин да излекува баща си от ревматизъм. В резултат на това успява за първи път да получи "чиста" салицилова киселина и да създаде технология за нейното производство. А през 1899 г. получава патент за аспирина.

* Материалите с новинарски характер не могат да се приравнят с назначаването на терапия от лекар. Консултирайте се със специалист, преди да вземете решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: