Създаден е суперчип, който може да препрограмира всякакви живи клетки


Екип от изследователи от Медицинския факултет на университета в Индиана разработи устройство, което може да препрограмира клетките в организма

Авторите на новото устройство са създали наночип, който може да лекува увреждане във всяка област – помага на организма да образува тъкани и органи, които са напълно биосъвместими. Това елиминира проблема с отхвърлянето на тъкани или търсенето на донор.

Това е доста сложна процедура, която дори може да доведе до появата на ракови клетки, така че авторите на новото устройство са се фокусирали върху проста система, в която човешкият организъм ще създава сам необходимите клетки. Този подход се нарича тъканна нанотрансфекция.

Авторите са използвали силициев наночип с набор от микроигли. Отгоре има контейнер, където се съхраняват определени гени. Електрически заряд може да освободи гени и те да бъдат вкарани през иглите до желаната дълбочина в жива тъкан и да променят клетките. Следва процесът на препрограмиране, при който се променя външния вид или структурата на клетките. Те могат да се превърнат в кръвоносни съдове, нерви или други. Веднъж произведени, тези клетки и тъкани могат да помогнат за възстановяване на щетите както локално, така и другаде в тялото, включително и в мозъка.

Сега изследователите се стремят да изведат производството на чипове на пазара за използване в клинични условия. За да направят  това, трябва да лицензират  разработката и да проведат изпитания върху хора.

Потенциалните употреби са за възстановяване на увреждане на мозъка от инсулт или за възстановяване на увреждане на нервите, дължащо се на диабет.

news.iu.edu

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: