Създаден е суперчип, който може да препрограмира всякакви живи клетки


Екип от изследователи от Медицинския факултет на университета в Индиана разработи устройство, което може да препрограмира клетките в организма

Авторите на новото устройство са създали наночип, който може да лекува увреждане във всяка област – помага на организма да образува тъкани и органи, които са напълно биосъвместими. Това елиминира проблема с отхвърлянето на тъкани или търсенето на донор.

Това е доста сложна процедура, която дори може да доведе до появата на ракови клетки, така че авторите на новото устройство са се фокусирали върху проста система, в която човешкият организъм ще създава сам необходимите клетки. Този подход се нарича тъканна нанотрансфекция.

Авторите са използвали силициев наночип с набор от микроигли. Отгоре има контейнер, където се съхраняват определени гени. Електрически заряд може да освободи гени и те да бъдат вкарани през иглите до желаната дълбочина в жива тъкан и да променят клетките. Следва процесът на препрограмиране, при който се променя външния вид или структурата на клетките. Те могат да се превърнат в кръвоносни съдове, нерви или други. Веднъж произведени, тези клетки и тъкани могат да помогнат за възстановяване на щетите както локално, така и другаде в тялото, включително и в мозъка.

Сега изследователите се стремят да изведат производството на чипове на пазара за използване в клинични условия. За да направят  това, трябва да лицензират  разработката и да проведат изпитания върху хора.

Потенциалните употреби са за възстановяване на увреждане на мозъка от инсулт или за възстановяване на увреждане на нервите, дължащо се на диабет.

news.iu.edu

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: