Териториалните претенции на Китай към Тайван вече са и „по ноти”

Териториалните претенции на Китай към Тайван вече са и „по ноти” Снимка: finance.yahoo.com

Наред с агресивните прояви на военна мощ в Тайванския пролив, Китай не пропуска и по-фина тактика.

Най-новият хит на китайската поп-музика призовава: „Да вземем влака-стрела до Тайпе, да отидем на пристанището, където се е разхождала моята баба”. По-нататък текстът говори и от името на тайванци, които мечтаят да видят „изгрева над Тянънмън, червените знамена и Великата китайска стена”. Все пак става ясно, че тези планове би трябвало да се осъществят през 2035 година.

Видеото към парчето показва модерен влак, който лети към „Тайпе 101”, небостъргачът-символ на тайванската столица. Вижда се и млада курортистка в пъстра рокля и сламена шапка, щастливо да се разхожда по плажа, който би трябвало да мине за тайвански. 

Шлагерът превзе китайския държавен ефир, а медиите го представят като израз на „волята на народа”. Според тях песента е отговор на „обществените настроения и страстни желания” на китайците да видят демократично развиващия се остров в чертите на китайската държава.

Песента е весела и безгрижна, но по същество е част от мрачните намерения на Пекин да анексира независимата територия, която Китайската народна република никога не е управлявала. Демонстрирайки добронамереностговорителят на китайската служба по въпросите на Тайван миналата седмица каза: „Песента отразява добрите пожелания на хората от двете страни на Тайванския проток. Вярвам, че това желание със сигурност ще се сбъдне”.

Единственият проблем е, че такъв влак няма и такава железопътна връзка не се изгражда. Идеята Китай и 23,5-милионния остров да се свържат чрез подводен тунел през Тайванския проток беше предложена от Пекин в рамките на мега-национален инфраструктурен план, който трябваше да бъде завършен до 2035 г., но намеренията останаха само на хартия в китайските планове за присъединяване на независим Тайван. 

През март тази година Китай припомни за този план, което предизвика много ирония в Тайпе. Но песента за мечтите на китайците от двете страни на Тайванския проток е факт. Тайванският премиер предупреди сънародниците си „да защитят умовете си” от подобна пропаганда, а висш член на управляващата Демократическа партия нарече посланието „научна фантастика”, съобщава Taipei Times.

Китай и преди е прилагал емоционалната тактика на поп-културта. В началото на 90-те години континентален Китай пусна парчето „Mоята 1997“ като част от подготовката за предаването на Хонконг под китайско управление. South China Morning Post припомня текста, който би трябвало да бъде послание от китайско момиче към любимия ѝ в Хонгонг: „1997-ма, моля те, идвай по-бързо, за да отида да видя Хонконг”. Дали влюбените са се видели, не става ясно. Хонконг обаче видя Китай. Процъфтяващият някога остров вече не излиза от вниманието на международната общност заради спорния въпрос за спазването на човешките права в КНР. 

Междувременно, на фона на лиричните послания към Тайпе, Китай понижи дипломатическите си отношенията с Литва до ниво "charge d’affaires”, след като балтийската държава разреши на Тайван да открие във Вилнюс посолство - „Представителство на Тайван в Литва”, както оповестява табелата на сградата. Това е първи случай в международната практика, възприела досега да употребява названието „Китайски Тайпе”, за да избегне търкания с континентален Китай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: