Китай иска доживотен затвор за поддръжници на независимстта на Тайван

Китай иска доживотен затвор за поддръжници на независимстта на Тайван Снимка: iknowpolitics.org

Петъчното изявление на китйската правителствена служба по въпросите на Тайван съдържа и .списък с „провинените”

Сред тях са висши тайвански служители, в т.ч. премиерът, председателят на парламента и външният министър на Тайван, които са обявени за „упорито подкрепящи тайванската независимост“. Списъкът ще се актуализира непрекъснато, подчертава китайската правителствена структура.

"Черният списък” предвижда и санкции – обвинените не могат да влизат в Китай и неговите специални административни райони Хонконг и Макао, нито да сътрудничат с китайски юридически или физически лица, като по този начин се изключва възможността тайвански компании или организации, които ги финансират, „да печелят от Китай”,  съобщава Reuters.

Според изявлението, „Тези, които забравят предците си, предават родината и разделят страната, няма да свършат добре, ще бъдат отхвърлени от народа и съдени от историята“.

Съобщението предизвика гняв и подигравки в демократично развиващия се остров. Тайван за пореден път припомни, че не се управлява от Пекин, а е демократично общество, в което се уважава върховенството на закона. „Не приемаме заплахи от автократичен и авторитарен регион и ще предприемем необходимите контрамерки, за да защитим безопасността и благополучието на населението си“, се казва в отговора на Тайван.

В публикация в Twitter днес един от „обвинените” - външният министър на Тайван Джоузеф Ву, написа: „Получих безброй поздравления за това, че съм в „черния списък” със заплаха от доживотна санкция от #ККП. (Китайската комунистическа партия). Мнозина дори ревнуват, че не са признати и се интересуват къде да кандидатстват за място в списъка. Заради оказаната ми рядка чест, ще продължа да се боря за свободата и демокрацията на Тайван“.

Galería de EcoArk en Taiwán: una mega-estructura construida con botellas de  plástico recicladas - 5
Мегаструктурата Polli-Brick от рециклирани пластмасови бутилки в Тайпе, Тайван. Снимка - smithsonianmag.com

Поддържайки напреженнието в Тайванския пролив, Китай не изключва използването на сила, за „да върне” Тайван под свой контрол, въпреки седемте десетилетия, в които островът се развива като независима демократична и свободна държава с процъфтяваща икономика и отлична социална, образователна и екологична политика. 

За разлика от Китай, който с употребата си на въглища и колосалните обеми пластмасови отпадъци е един от най-големите замърсители на планетата, Тайван е най-успешно рециклиращата икономика в света и лидер в преработката на пластмасови отпадъци. През седмицата и делегация на ЕС изрази възхищението си от развитието на страната при първото официално посещение от подобен ранг в Тайван.

Според китайските власти обаче, президентът на Тайван Цай Ингвен е сепаратистка, която „иска да обяви” официална независимост – нещо, което островът отстоява много преди нейния втори президентстски мандат. Тя дори възнамеряява да промотира официалното име на страната си - Република Китай. 

През 2020 г. сп. Times постави Цай Ингвен в списъка на стоте най-влиятелни лидери в света, а Forbes я нареди сред седемте жени-държавни лидери, които са се справили по-добре с пандемията Covid-19 от колегите си мъже, редом с Ангела Меркел, новозеландската министър-председателка Джасинда Ардерн и лидерките на Исландия, Финландия, Норвегия и Дания 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: