Израелски учени създадоха детектор на лъжата, много по-точен от съществуващите

Израелски учени създадоха детектор на лъжата, много по-точен от съществуващите Снимка: pixabay.com

Според учените този метод е по-ефективен от всеки друг известен до момента. Технологията включва прикрепване към човешкото лице на електроди, регистриращи сигналите от мускулите при опит за измама, съобщава NewAtlas.

Проучването, проведено от учени от университета в Тел Авив се основава на многогодишните научни разработки на професор Яел Ханейн (Yael Hanein) - прикрепени към кожата на лицето електроди записват електрическата активност на мускулите и нервите. Комерсиализацията на технологията се осъществява чрез стартъпа X-trodes.

Според професор Дино Леви (Dino Levy) практически е невъзможно да се определи достоверно кога събеседникът лъже, даже опитните детективи се справят с подобна задача не много по-добре от обикновените хора. 

Съществуващите детектори за лъжа са толкова ненадеждни, че техните резултати не се приемат от повечето съдилища като неоспоримо доказателство. Изследването се основава на предположението, че мускулите на лицето се съкращават, когато човек се опитва да излъже, дори и външно това да остава незабелязано.

По време на експериментите се използват двойки граждани, в които единият от участниците трябва да предаде на събеседника си лъжлива или достоверна информация. Въпреки че партньорът му обикновено не може да разграничи истината от лъжата, електрониката се справя с това доста добре.

Сигналите от мускулите, разположени близо до устните и над веждите, се обработват чрез алгоритми за машинно обучение, след което изследователите могат да разграничат неистината с "безпрецедентно" ниво на вероятност от 73 %.

Засега се провеждат само базови изследвания, ето защо и лъжливите твърдения са много елементарни. Задачата ще се усложни повече в случай, че се наложи да се анализира бърза реч с множество неверни и верни твърдения. 

Според проф. Леви, досега резултатът не е "перфектен", но се демонстрират много по-добри показатели, отколкото съществуващите технологии могат да осигурят. Интересно откритие е, че хората лъжат по различен начин - при някои се деформират мускули на бузите, а при  други - предимно на веждите.

Според учените в бъдеще няма да са необходими електроди. Достатъчно мощни камери и сложни алгоритми за машинно обучение ще позволят да се създаде система, която да разпознава лъжите по изображения с висока разделителна способност - в банката, в хода на полицейско разследване, на летището, по време на събеседване за постъпване на работа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: