Седем странични ефекта при злоупотреба с кафе

Седем странични ефекта при злоупотреба с кафе Снимка: https://pixabay.com/

Специалистите са на мнение, че пиенето на кафе може да бъде полезно, но ако се пие твърде често, това ще предизвика много странични ефекти, пише Тhe Sun

   Редовната консумация на кафе води до пристрастяване към кофеин. Такива изводи направиха учени от Медицинското училище "Джон Хопкинс".


   Кафето помага да се събудите по-бързо и да се чувствате освежени през целия ден. Но излишъкът от напитката, дори няколко часа преди лягане, ще има изключително негативен ефект върху качеството на съня.


   Злоупотребата с кофеин води до увеличаване на сърдечната честота, тревожност и безпокойство. Също така може да провокира редовно главоболие, треперене на крайниците или цялото тяло.


   Кафето с много захар може да увеличи умората, а не да я премахне. Когато ефектът изчезне, кофеинът предизвиква бърз спад в енергийните нива.


   Напитката може да повлияе на кръвното налягане по различни начини. В повечето случаи това води до увеличаването му, особено ако кафето се консумира изключително рядко. В случай на редовна употреба, налягането може да остане на същото ниво.


   Пиенето на твърде много кафе може да причини постоянно главоболие. В особено тежки ситуации може да се появи дори мигрена.


   Човешката репродуктивна система също започва да страда. Учените са провели изследване и са доказали, че у мъжете се наблюдава спад във фертилитета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: