Учени откриха признак за ранно предсказване на диабета

Учени откриха признак за ранно предсказване на  диабета Снимка: iz.ru

Появаат на болестта може да се предскаже чрез съдържанието на протеина фористатин в кръвта

Учени установиха, че е възможно да се предскаже появата у пациента на диабет тип 2  чрез съдържанието на протеина фолистатин в кръвта, съобщава "Известия". Резултатите от изследванията на специалистите са публикувани в списание Nature Communications.

Международен екип от изследователи проследи здравословното състояние на повече от 5,3 хиляди души в Швеция и Финландия за период от 4 до 19 години. В резултат на това учените установиха, че е възможно да се предскаже появата на болестта за срок до 19 години при високи нива на фолистатин в кръвта.

Това е възможно да се направи без оглед на възрастта, индекса на телесната маса, кръвната захар, диетата и физическата активност. По думите на експертите, фолистатинът способства за разграждането на мазнините в мастната тъкан. Това от своя страна води до повишен риск от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Заедно с това, пълногеномното търсене на асоциации показва, че нивата на фолистатин се управляват в организма от регулаторния протеин на глюкокиназата (GKRP).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: