Котките следят движенията на стопаните си, дори и да не ги виждат

Котките следят движенията на стопаните си, дори и да не ги виждат Снимка: Depositphotos

Това твърдят зоолози след проведено спеицално изследване

Учени проведоха експеримент с цел да изяснят как котките възприемат пространството. Статия за това е публикувана в списание PLOS One.

Изследователите, ръководени от Сахо Такаги от Университета в Киото, се заинтересуват от това, колко подробна карта на околната местност котките съхраняват в главата си и дали проследяват движението на същества извън полето им на зрение.

За да разберат това, учените поставят високоговорители в няколко съседни помещения и възпроизвеждат различни звуци, включително гласа на собственика, който вика котката си. Отначало той вика котката от едно място, а след това – от съвсем друго, където повикващият не би имал време да се премести.

Ако от тези два викоговорителя се раздават гласовете на различни хора, тогава котката реагира на тях, както обикновено реагира на повикване. Обаче, когато първо собственикът извиква котка от едно място и след това, почти веднага, от друго – животното изпада в ведоумение и объркване, и това се повтаря редовно при различните експерименти. 

Учените обясняват това с факта, че котките, от една страна си съставят карта на помещението, а от друга, имат представа за движението на хората и знаят, че те не могат да се телепортират.

Възприемането на пространството е сложна функция както за живите същества, така и за роботите. Ново проучване показва, че мозъкът на котката е достатъчно развит, за да притежава тази способност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: