Надзирателят на Кримския мост - котаракът Мостик стана журналист

Надзирателят на Кримския мост - котаракът Мостик стана журналист Снимка: Facebook

Бездомното коте, което израсна на строителната площадка на най-дългия в Европа мост, превръщайки се в негов символ, обяви тези дни в социалните мрежи, че загърбва битието си на строител и става журналист.

Рижият опашатко посвети пет години, целия си досегашен живот, да надзирава строителните бригади и да ръководи техния график, но сега вече край – мостът е пуснат в експлоатация, пък и на котарака малко му е омръзнало да следи за подемната техника! От две седмици котето се радва на новия си офис в редакцията на вестник „РИА Новости” в Симферопол, където ще бъде  шеф на отдел „Котешки новини”.

Котаракът блогър с 55 хиляди последователи в Instagram и други близо 8 хиляди във Facebook следеше отблизо строителството на Кримския мост още от старта му през 2015 г. чак до самия финал. Рижо-бялото коте бе намерено и прибрано от строителите и оттогава не бе напускало моста, където се чувстваше доста комфортно сред огромните машини. Строителите го нарекоха Мостик и празнуваха рождения му ден всяка година в Деня на моста  – 29 ноември. При това както си му е редът – с торта, свещички, балони и подаръци.

Кримският мост бе издигнат през Керченския проток и свърза Крим с континентална Русия. През цялото време докато траеше строителството, Мостик, снабден с миниатюрна каска и медальон с надпис „началник", обикаляше заедно с инспекторите и проверяваше дали всичко върви по план. Когато мащабният и амбициозен проект бе към края си, котаракът се изхитри да прекоси всичките 19 километра на съоръжението, изпреварвайки с  един ден руския президент Путин, което стана повод за шеги в мрежата.
 

Като истинска знаменитост Мостик посрещна първите пътници по автомобилното трасе, открито през май 2018 г., а след това и пасажерите в първите пътнически влакове през декември 2019 г. Накрая дойде ред и на товарните вагони – през юни 2020 г. Мостик отново влезе в кадър, докато пускаше в експлоатация жп линията за тях.

 

Скоро след тържественото откриване на моста котаракът бе увековечен на гигантски графит на една от подпорите му в прегръдката на един от строителите. В краката им бе изобразено и кучето Циган, грижата за което Мостик, разбира се, също бе поел.

През последните две или три години котакът отклоняваше любезно стотиците молби от свои фенове да бъде осиновен, защото това означаваше да напусне поста си. Сега обаче с приключването и на последния етап от моста дойде време Мостик да загърби инженерната си кариера. Почитателите му бяха потопени в скръб и някои го молеха да се заеме поне със строителството на „Северен поток”, за да продължат да го виждат. Мостик обаче намери още по-добро решение – той вече разполага с журналистическа карта и оттук нататък ще го следим да отразява най-различни светски събития.

Всички снимки са взети от ФБ профила на Мостик.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: