Големият бариерен риф почти напълно загуби цвета си

Големият бариерен риф почти напълно загуби цвета си Снимка: ferra.ru

Причината е в повишаване на температурата на океана. Заплаха за екосистемата са и морските звезди, и циклоните.

Поради измененията на климата и повишаването на температурата на океана, Големият бариерен риф на Австралия почти напълно загуби цвета си. Учените алармират да това и казват, че важната за естествените процеси и уникална екосистема може да започне интензивно да се разрушава.

Основната причина за обезцветяването на рифа е повишаването на температурата, наблюдавано от 1998 година насам, която се превърна в най-горещата в историята на наблюденията на рифа. Сега температурата се повишава още повече и рифът всеки път - през 2016, 2017 и 2020 г. - губи цвета си. През тази година рифът е загубил цвета си с 98%, каквото досега не е наблюдавано.

Учените говорят за особена верижна реакция: поради рязкото повишаване на температурата коралите губят живеещите в тъканите им водорасли и в резултат на това - своите разцветки.

Специалистите също така отбелязват, че не се забелязва бързо възстановяване на тази екосистема, включително поради силното размножаване на морски звезди, които ядат корали и на циклоните. И двата фактора, според специалистите, стават все по-разрушителни поради изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: