Изоставено задълго, днес Аралско море се възстановява благодарение на глобалното сътрудничество

Изоставено задълго, днес Аралско море се възстановява благодарение на глобалното сътрудничество Снимка: Wikipedia

Аралско море преживява бързо възстановяване през последните години след дълъг период на упадък.

Някога четвъртото по големина сладководно езеро на Земята, от 1960 г. Аралско море започва драматично да се свива, след като подхранвалите го дотогава реки са отклонени от съветските власти за напояване. В резултат на това се повишава солеността на водата, а това на свой ред довежда до измирането на няколко вида риби като например костура.

Днес обаче се наблюдава възстановяване на екосистемата.

През 2005 г. проект на Световната банка на стойност 86 млн. долара позволи да се изгради язовир „Кокарал" с дължина около 12 км и да се извърши ремонт на съществуващите диги.

Благодарение на този проект се повиши водното равнище на морето с 3 метра само за седем месеца, което далеч надхвърли прогнозите и надеждите на учените.

Издигането на язовира южно от река Сърдаря се оказа катализатор за невероятно бързо възраждане на запасите от риба в района. Това е много важно, тъй като голяма част от местното население зависи от риболова, за да се препитава. Друг съществен момент е, че  възстановяването на морето е намалило значително и процента на заболяванията сред местните общности, причинявани от замърсена питейна вода.

Успехът на проекта за Аралско море показва, че „Антропогенните екологични щети могат да бъдат възстановени отново чрез човешка намеса“, по думите на проф. Кристофър Уайт от университета на Казахстан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: