Космическият туризъм – един все по-оспорван бизнес

Космическият туризъм – един все по-оспорван бизнес Снимка: perthnow.com.au

Часове след втория туристически полет на Blue Origin социалните мрежи прегряха от публикации за смисъла на тези пътешествия.

Подобна позиция изрази и принц Уилиям. В интервю пред BBC херцогът на Кеймбридж критикува остро милиардери като Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън за това, че са обсебени от космоса, когато могат да концентрират усилията си за решаване на проблемите на Земята.

„Нуждаем се от най-големите умове в света, които да се опитат да поправят стореното на тази планета, а не да търсят следващото място, където да се пренесат", заяви принцът.

Интервюто идва часове, след като 90-годишният актьор от "Стар Трек" Уилям Шатнър ​​стана най-възрастният човек, изкачил се до границата с Космоса за три минути на борда на New Shepard като участник във втория туристически полет на Blue Origin. В емоционално изявление след като се върна на Земята Шатнър ​​заяви: „Всеки трябва да направи това. Толкова изпълнен с емоции се чувствам!”

В интервюто си 39-годишният принц Уилям се обяви срещу „умните приказки и недостатъчните действия“, дни преди срещата на върха този месец в Глазгоу, на която световните лидери ще разискват как светът да се справи с климатичната криза. Уилиям смята, че е от решаващо значение форумът да съобщи „много ясно и много честно какви са проблемите и какви ще бъдат решенията” и добави: „Би било ужасно след 30 години днешните деца да обсъждат същите теми”.

Интервюто му предизвика лавина от одобрителни мнения в социалните мрежи на тема "милирдерското състезние" за Космоса.

„Изглежда перверзно някой да се наслаждава на няколко минути въодушевление, докато Земята се руши”, пише един потребител в Twitter, а друг отбелязва: „За първи път да се съглася с нещо, казано от кралска особа”.

Дали подобни коментари ще охладят амбициите на милиардерите предстои да видим, но засега изглежда, че плановете им за космически туризъм и бизнес продължават. Миналата седмица на събрание на акционерите Илон Мъск дори каза, че „би било страхотно” преди края на живота си да види първата фабрика на Tesla извън планетата. 

Зрител на DW обобщи мислите на милиони хора с простичкия въпрос: „Не се грижим добре за нашата планета, трябва ли да го направим и с други?”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: