Пчелите спазват социална дистанция, за да се защитават от паразити

Пчелите спазват социална дистанция, за да се защитават от паразити

Екип от учени представи ново изследване – те са установили, че пчелите използват социална дистанция, за да не се излагат на риск

При това те правят разлика между стари и нови насекоми.

Ново изследване показа, че медоносните пчели увеличават социалната дистанция, когато кошерът им е застрашен от паразити. Това съобщи международен екип от учени от Калифорнийския университет (САЩ) и Университета в Сасари (Италия).

Проучването, публикувано в списание Science Advances, е установило, че пчелните колонии реагират на потенциално заразяване с вреден акар, като променят взаимодействията между пчелите и увеличават социалното разстояние между младите и старите пчели.

„Представихме първите доказателства, че пчелите променят социалните взаимодействия и начина, по който се движат около кошера в отговор на разпространението на паразита“, отбелязват изследователите.

Те твърдят, че пчелите са социални животни, тъй като се възползват от споделени отговорности и взаимодействие. Но сега изследователите са открили, че докато социалните взаимодействия увеличават риска от инфекция, пчелите балансират риска и изгодата, като увеличават разстоянието помежду си.

phys.org

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: