10-те най-безопасни плажа в Европа след падане на карантината

10-те най-безопасни плажа в Европа след падане на карантината Снимка: www.pixabay.com

Кои са най-подходящите места за морска почивка в лятото след коронавируса?

Това е въпрос, които вълнува всички ни през последните седмици. Времето се затопля, прогнозите са за дълго и горещо лято. А след месеците на блокада поради извънредните мерки, наложени от правителствата, всички сме зажаднели за морето.

Класация на най-добрите десет плажа представя Европейската организация за дестицации EBD. Изборът се основава на различни критерии като ниско ниво на коронавирусната инфекция (от 10 до 600 пъти по-малко случаи), размер на плажовете и брой квадратни метри на плажа на човек.

Тези дестинации са избрани и поради предлагането на частни вили, туристически апартаменти, малки или средни хотели със специални чартъри и ангажименти към пътуващите, като почистване и дезинфекция на стаите след всеки престой и спазване на социалната дистанция.

Те също са разположени в близост до болници, които не са претърпели претовареност по време на кризата, със средно ниво на болнични легла на жител над средното за Европа.

От Гърция и Португалия до Литва и Полша. Списъкът включва най-дългите плажове, някои от тях са повече от 100 км, където „дори и в разгара на сезона, запазването на разстоянието няма да бъде проблем за безопасна почивка“.


1. PREVEZA, Гърция

Плаж Preveza Monolithi в Гърция, най-сигурният плаж в Европа

Една от най-слабо засегнатите от коронавирус европейски държави (до 50 пъти по-малко случаи от която и да е друга европейска държава), Гърция вече е взела предвид много мерки за безопасност и здраве в магазините и ресторантите. Филтрите за климатици се сменят след всеки престой в хотел. Разстояние от четири метра е задължително между всеки плажен чадър.

„Превеза се нарича „анти-Сен Тропе'': цените за хотели, ресторанти и кафенета са достъпни, а това лято шезлонгите са безплатни (и се почистват между всеки плажуващ). Гърция намали данъците върху полетите, влаковете, автобусите и много услуги за привличане на пътници“, съобщава EBD.

Плажът Монолити, основният плаж на Превеза, е дълъг 22 км и е широк до 80 метра. Този плаж е най-дългият в Европа.

Хотели и магазини в Превеза отварят отново от 1 юли. Не се изисква карантина.


2. COMPORTA, ALENTEJO, Португалия

Красив плаж Alentejo, Португалия

Понякога човек може да остане с часове на този плаж и да не се натъкне на никого.

Alentejo е един от най-слабо засегнатите от коронавирус в Европа региони (до 600 пъти по-малко случаи, отколкото във всеки друг европейски регион).

„Португалия има стотици километри великолепни плажове по крайбрежието си, идеални за семейна почивка - заключава EBD. - Плаж Компорта е само на няколко километра от Лисабон, една от най-красивите столици в Европа.“

Comporta предлага туристически апартаменти, частни вили и малки хотели, а Португалия внедри етикети „Безопасно и чисто“, за да гарантира настаняване, което отговаря на всички здравни мерки.

Повечето хотели ще бъдат отворени на 15 юни, а останалите - на 1 юли. Не е поискана карантина.


3. HEL PENINSULA, Полша

Бял красив плаж след коронавирус, Полша

Заедно с Португалия и Гърция, Полша е сред най-слабо засегнатите от коронавирус европейски страни. Има до 20 пъти по-малко случаи, отколкото в най-засегнатите страни от Западна Европа. Тук болниците никога не са били пренаселени и Полша има повече болнични легла на обитател, отколкото в много европейски страни.

Този плаж има огромна ивица пясък, дълга 35 километра и широка до 3 километра. „Препоръчваме ви да наемете велосипед, за да откриете цялата красота на този уникален полуостров в Европа. За спортните натури препоръчваме пътуване с велосипед със спирки по полския бряг.  

Полските граници ще бъдат отворени за пътуващите от 13 юни без карантина.


4. PORTO SANTO, Острови Мадейра, Португалия

Дълъг красив плаж след коронавирус, Порто Санто, Португалия

Португалия се смята за една от най-безопасните дестинации това лято: регионите, включващи Азорските острови, Алентежо и Алгарве, бяха сравнително пощадени от заразяване в сравнение с останалата част на Европа. Всъщност Мадейра е най-слабо засегнатият регион на Португалия.

„След месеци затвор е идеална дестинация за почивка сред природата. Мадейра е архипелаг, съставен от няколко острова. Там е Мадейра, основният остров, но и други малки острови като Порто Санто с 5500 жители“, пише EBD.

Златните пясъчни плажове на Порто Санто са световноизвестни, по-специално с терапевтичните действия на пясъка, познати като „псамотерапия" (горещи пясъци). В спа курорта Порто Санто се редуват лечения с морска вода и лечение с топъл пясък.

Той се отваря отново за пътниците на 1 юли.


5. HALIKOUNAS BEACH, CORFU, Гърция

Красив дълъг плаж след коронавирус, Корфу, Гърция

„Благословен от боговете“, Корфу е един от най-зелените гръцки острови, с изключителна флора и фауна, а Халикунас е един от най-големите пясъчни плажове.

Както бе споменато по-горе (№1, Preveza Beach), Гърция се явява като една от най-безопасните дестинации в Европа. Правителството също така предприема конкретни мерки за безопасна ваканция като социално дистанциране на плажове, дезинфекция на стаите, подмяна филтрите на климатиците в помещенията след всеки престой, измерване на температурата при пристигането на летището, наличие на маски и множество болнични легла. (Гърция има повече болнични стаи на глава от населението от Ирландия или Обединеното кралство.)  

Планира се, че международните полети ще се рестартират на 1 юли. Не се изисква карантина. 


6. RIVIERA BAY BEACH, Малта

Дълъг красив плаж след коронавирус, Малта

В Малта е имало до 55 пъти по-малко случаи на коронавирус, отколкото в други европейски страни. Островната страна е с повече болнични легла на пребиваващ от Финландия, Ирландия или Обединеното кралство.

„Потопете се в тюркоазената вода на Средиземно море и открийте съкровищата и богатствата на една от най-красивите дестинации в Европа“, съветва EBD. Поставете плажната си кърпа на плажа на Ривиера Бей или на някой от многото други плажове. Или ако искате да се дистанцирате, можете да резервирате престоя си в Гозо, по-малък остров, идеален за любителите на природата и за водолазите.

Повторно отваряне за пътуващите на 1 юли.


7. MEIA PRAIA, LAGOS, Португалия

Дълъг, красив плаж след коронавирус в Алгарве, Португалия

Алгарве е един от регионите, най-слабо засегнати от коронавирус в Европа.   

„Лагос има много приятен исторически център с традиционни магазини, модерни барове и кафенета, пазар на плодове и риба и великолепни плажове“, обяснява EBD. Най-големият плаж в Лагос е Meia Praia с пет километра златен пясък.

Повторно отваряне за пътуващите е на 1 юли. Не е поискана карантина.


8. JURMALA, Латвия

Дълъг пясъчен плаж след коронавирус, Латвия

Юрмала е дестинация с обозначение EDEN от Европейската комисия за оценка на най-добрите дестинации за устойчив туризъм в Европа. Мрежата EDEN вече включва повече от 90 дестинации за устойчив туризъм.

С 33 километра фин, чист пясък, този латвийски регион е една от най-добрите уелнес дестинации в Европа. „Независимо дали сте отседнали в някоя от многобройните дървени вили или резервирате настаняване в хотел със СПА процедури и масажи, морският въздух и сладък аромат на бор се носи навсякъде във въздуха“, пише EBD.

Латвия е 60 пъти по-малко засегната от коронавирус от най-засегнатите европейски страни и се нарежда сред европейските страни с най-много болнични легла на глава от населението. 

Повторно отваряне за пътуващите на 1 юли.


9. NIDA BEACH, NIDA, Литва

Long white sandy beach post coronavirus in Lithuania

Уникално място в Европа, Nida се намира на един час с кола от Клайпеда и на четири часа от столицата на Литва, Вилнюс.

„Повече от 100 километра ситен пясък ви очакват на това райско място, почти откъснато от останалия свят - обяснява EBD. - Морето, дюните, гората и вие: вашата програма за следващата ви почивка.“

Изключително ценен от литовски и германски пътешественици, този плаж „мирише на бор, смесен със сладкия йодиран аромат на морето. Можете да наемете велосипеди на място или да се насладите на водни спортове (китсърф, уиндсърф). Не пропускайте да се изкачите до дюната Парнидис, втората по височина дюна в Европа (втора след дюната Пила, разположена в Аквитания/Франция)".

С 40 пъти по-малко случаи на коронавирус в сравнение с най-засегнатите европейски страни, Литва е с висок брой болнични легла на жител (само Германия и Австрия се справят по-добре в Европа).

Туристическият сезон трябва да започне отново на 1 юли.



10. BINZ BEACH, BINZ, ОСТРОВ РЮГЕН, ГЕРМАНИЯ

Пясъчен плаж след коронавирус в остров Ruigen, Германия

Този 5-километров пясъчен плаж се счита за един от най-красивите и най-дългите по протежение на балтийския бряг на Германия.

Германия беше 10 пъти по-малко засегната от коронавируса, отколкото някои европейски страни, а Мекленбург-Западна Померания беше особено пощадена с 80 пъти по-малко случаи, отколкото в най-засегнатите страни.

„Остров Рюген е перфектна дестинация за любителите на природата, а Binz е един от най-известните му курорти, но можете да резервирате в Sellin или Göhren или където и да е другаде на острова“, пише EBD.

Германия ще отвори границите си от 15 юни, но туристическият сезон с международни полети ще започне от 1 юли. Не се изисква карантина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: