Правилото за социална дистанция от 2 метра е базирано на „остарели научни доказателства"

Правилото за социална дистанция от 2 метра е базирано на „остарели научни доказателства" Снимка: pixabay

Правилото за социално дистанциране - за необходимостта от поддържане на 2-метрова дистанция между хората, въведено по света, за да се ограничи разпространението на коронавирус, се основава на „остарели научни доказателства", твърдят британски експерти.

Група британски учени заявиха, че дистанцирането не трябва да бъде в центъра на мерките, насочени към ограничаване на разпространението на вируса, и че универсалната система трябва да бъде заменена с „диференцирани препоръки" за различни условия.

Правителството на Обединеното кралство, подобно на ръководствата на много други държави, препоръчва на гражданите да поддържат разстояние от 2 или 1 метър (ако се използват смекчаващи фактори като маски за лице и защитни екрани). Но изследователи в British Medical Journal посочват, че по-гъвкави инструкции ще позволят „връщане към нормалните условия в някои аспекти на социалния и икономическия живот“.

„Настоящите правила за безопасна физическа дистанция се основават на остарели научни доказателства
", твърдят Никълъс Джоунс от Оксфордския университет в Нуфийлд и неговите колеги.

Разпространението на вирусните частици се влияе от много фактори, включително въздушния поток - добавят те. - Данните показват, че Sars-CoV-2 може да измине повече от 2 метра по време на дейности като кашлица и кихане."

Вместо това учените предлагат правителството да основава своите препоръки на множество рискови фактори, включително вид дейност, условия на закрито или на открито, нива на вентилация и носене на маски.

Те посочват, че някои от изследванията, използвани за обосноваване на правилото за 2 метра, са публикувани за първи път през 1897 г., докато предполагаемата научна база зад правилото от един или два метра за предотвратяване на разпространението на коронавируса е построена върху научни изследвания от 40-те години, въпреки „липсата на прецизност“ на миналите изследвания.

По-късни изследвания показват, че при определени обстоятелства капчици, отделяни при силно  кихане или кашляне, могат да се разпространят до 8 метра, като екипът твърди, че по-голямата част от изследванията се основават на размера на капчиците, без да се отчита издишваният въздух.


Авторите добавят, че правилата трябва да бъдат адаптирани така, че да се отчита сложността на начина на предаване на вируса. Физическата дистанция трябва да се разглежда само като част от по-широк подход на общественото здраве за ограничаване на пандемията от COVID-19.


Този подход трябва да се прилага заедно с комбинирани стратегии за управление на средата човек-въздух-повърхност-пространство, включително хигиена на ръцете, почистване и управление на въздушните потоци и вътрешното пространство, както и съответното  защитно оборудване като маски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: