Пандемията не може да се спре само с ваксиниране, твърдят медици

Пандемията не може да се спре само с ваксиниране, твърдят медици Снимка: pixabay

За да се спре пандемията от коронавирус, само ваксинациите не са достатъчни, също така трябва да продължи носенето на маски и поддържането на социална дистанция

До този извод са стигнали авторите на статия, публикувана в научното списание Nature Scientific Reports. Откъси от него публикува The Hill.

Според учените само комбинация от тези мерки ще спре разпространението на инфекцията, както и ще предотврати появата на нови щамове. Освен това, за да се предотврати мутацията на вируса, е необходимо да се ваксинират почти всички хора и възможно най -скоро.

Колкото и да е странно, ако отслабването на немедикаментозните методи се случи в момент, когато по-голямата част от населението вече е ваксинирана, вероятността от резистентен щам се увеличава значително“, предупреждават авторите.

В същото време се оказва, че бързият темп на ваксинация намалява вероятността от появата на резистентен щам на коронавирус.

Въз основа на тези данни експертите призовават политиците и обикновените хора „да помислят за поддържане на немедикаментозни мерки и поведение, които намаляват разпространението на вируса през целия период на ваксинация“ - тоест да продължат да носят маски, да поддържат социална дистанция и да избягват тълпите .

The Hill отбелязва, че констатациите в Nature са подкрепени от нов доклад на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), в който се казва, че щамът на коронавирус "делта" е значително по -заразен и води до по -тежко протичане на заболяването.

В доклада се казва, че напълно ваксинираните хора могат да предадат варианта "делта" също толкова лесно, колкото и неваксинираните хора. В същото време от CDC подчертават, че това не показва неефективността на ваксините срещу коронавирус: дори когато заразата е от опасния щам "делта", ваксината ефективно предпазва от тежкия ход на COVID-19, значително намалява вероятността от хоспитализация и смърт от коронавирус.

Докладът се основава на данни за заболеваемостта от Масачузетс, публикувани в петък. Там по време на юлското огнище на COVID-19 три четвърти от болните преди това са били напълно ваксинирани срещу коронавируса. Делта щамът е открит в 90% от заразените проби.

Съобщава се, че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията са променили насоките си по-рано тази седмица, за да препоръчат на напълно ваксинираните американци да носят маски на закрито, особено когато са в райони със "значителни" и "високи" шансове за предаване на COVID-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: