Финландски учени създадоха "кафе от епруветка"

Финландски учени създадоха "кафе от епруветка" Снимка: Alessandro RAMPAZZO AFP/File

"Лабораторното" кафе не се получава от зърна, а се отглежда от клетките на кафееното дърво в биореактор

Учени от финландския технически изследователски център VTT смятат, че предложената от тях технология ще помогне да се избегнат екологичните капани, свързани с масовото производство на кафе. Поради глобалното повишаване на температурата, производителността на съществуващите плантации намалява, принуждавайки фермерите да изсичат все по-големи площи от тропическите гори, за да отглеждат нови култури. Освен това много ресурси и изкопаеми горива отиват за транспортиране на кафето от местата за производство по целия свят.

За да създадат кафе в лабораторни условия, учените се основават на принципите на клетъчното земеделие, което се използва  за производството на "месо от епруветка". От клетките на кафеените растения изследователите извеждат устойчиви клетъчни линии, които след това се култивират в хранителна среда при строго контролирани температури, ниво на осветеност и количество кислород. Биомасата, отгледана в биореактора, се изпича и вари като обикновено кафе.

Окончателно ще може  да се прецени за успеха на новия подход само след като технологията бъде одобрена и вкусът на "лабораторната" напитка бъде оценен от кафеените гурмани. Досега "кафето от епруветка" са могли да опитат само малка група от специално обучени вкусови анализатори, при това им е било забранено да го гълтат. Според тях клетъчното кафе е малко по-горчиво от обичайното. Учените смятат, че това може да се дължи на по-ниските нива на кофеин или не добре отработената технология за печене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: