Глобалното затопляне промени вкуса на кафето

Глобалното затопляне промени вкуса на кафето Снимка: ferra.ru

Учените са предлагат няколко идеи, които да помогнат вкусът и ароматът на кафето да си останат същите

Изданието Frontiers in Plant Science съобщава за неочаквани последици от глобалното затопляне. Оказва се, че промените в климата са повлияли на условията за отглеждане на кафеени дървета и в резултат - на вкуса на кафето.

Изследователи от Университета в щата Монтана (САЩ) откриват едновременно десет фактора, свързани с глобалното затопляне, които оказват влияние върху производството на кафе. Те отбелязват, че вкусът и ароматът на кафето стават по-добри, когато насажденията са разположени на голяма надморска височина.

В същото време качеството на кафето се влошава при прекомерното влияние  на светлината. Наред с другите неща, на кафеените на зърна влияят и повишаването на температурата, концентрацията на въглероден диоксид и промените в снабдяването с вода. Всичко това е следствие от климатичните промени.

За решаването на този проблем експертите предлагат да се установи кои конкретни химически вещества са отговорни за вкуса на кафето и как те се образуват в зърната.Учените също така смятат, че за разрешаването на проблема може да помогне изучаването на диворастящите сортове кафе и тяхната селекция.

"Тези усилия вдъхват известна надежда за това, че качеството на кафето може да се запази или да се подобри, което в крайна сметка ще помогне на земеделските производители да помислят за това, как да се разработят научно обосновани мерки за поддържане на фермите им", отбелязва етноботаникът от лабораторията по храните и здравето към Университета на щата Монтана, Селена Ахмед.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: