Новото име на Фейсбук – "Мета", не спаси компанията от атаки

Новото име на Фейсбук – "Мета", не спаси компанията от атаки Снимка: rollingstone.com

Една от първите идва от страна на Александра Окасио – Кортес, представителка на демократите в Американския конгрес, която не спести нито една злостна дума по адрес на компанията на Марк Зукърбърг

Кортес нарече "Мета" (Meta) „рак на демокрацията, чиито метастази генерират глобална машина за пропаганда и наблюдение, която си позволява да поддържа авторитарни режими и да унищожава гражданското общество с цел печалба“. 

Изказването на Кортес в Twitter е продължение на кампанията ѝ от последните години за налагане на регулативни норми на големи технологични компании.

Новото име Meta на компанията на Марк Зукърбърг (социалната мрежа ще продължи да се нарича Facebook) идва в критичен момент. От една страна, Зукърбърг обяснява, че ребрандирането има за цел да подкрепи новата идея за изграждането на метавселена (Metaverse), базирана на виртуална и разширена реалност. От друга страна, този ход му служи и за избягване на част от огромните проблеми със съдържанието и визията, които повлияха развитието на Facebook през последните години. 

И последен проблем, но не и по значение, са разкритията на бившата служителка на Facebook Франсис Хауген, която представи компанията като неспособна да управлява дезинформацията и незаконните опасни дейности в своята платформа. Предоставените от нея и други бивши служители факти са толкова много, че според Washington Post докладът за тях вече е набъбнал до дебела папка.

Окасио-Кортес е ключова фигура в действията, които подклаждат непрекъснати противоречия в американската политика, с цел да се ограничи доминирането на големите технолотични компании, така че тя е доста подготвена по въпроса, за да изкаже подобно остро мнение.

Известна с острия си език и смелото му упражняване, Окасио-Кортес нападна Facebook още в началото на октомври с туит, в кото нарече компанията „монопол” с мисията да „притежава, копира или унищожава всяка конкурентна платформа“, подход, който „има невероятно разрушително въздействие върху свободното общество и демокрацията“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: