Предупредиха израелската участничка в Евровизия да не напуска хотелската си стая

Предупредиха израелската участничка в Евровизия да не напуска хотелската си стая Снимка: eurovoix.com

Властите в Малмьо, където се провежда европейският песенен конкурс, както и охраната на 20 годишната Еден Голан, осигурена от израелската служба за сигурност Шин Бет, препорачаха настоятелно певицата да се показва само на спектаклите и официалните събития на Евровизия

Опасенията са, че пропалестински групи може да атакуват руско-израелската изпълнителка. Същевременно над 1 000 музиканти в Швеция и повече от 1 400 служители в арт-индустрията на Финландия призоваха за бойкот на песенния конкурс, отново заради допуснатото представяне на Израел. 

Шведската полиция е в повишена готовност и дори поиска подкрепления от Дания и Норвегия за едно от най-противоречивите издания на Евровизия – най-вече заради участието на Израел. Очакват се и протести срещу участието на Швеция заради присъединяването на страната към НАТО.

За да я допуснат до участие, израелската представителка трябваше да преработи текста и да смени заглавието на песента си, която първоначално се наричаше „Октомврийски дъжд”, но организаторите на Евровизия го сметнаха за твърде политически ангажирано, така че сега парчето вече носи името „Ураган”.

KAN confirms Eden Golan's Eurovision entry “Hurricane” to be released on  March 10 – EuroCelso Reactions
Еден Голан, снимка - eurocelsoreactions.com

В Instagram Еден Голан написа: „Започвайки това пътуване, съм изпълнена с толкова много емоции – вълнение, очакване, малко нервност, но най-важното е желанието да се представя по най-добрия начин, което знам, че мога. За мен е чест и съм горда да представя страната си и всички нас - тези, които са у дома, и тези, които не са, но ги очакваме” - очевидна препратка към израелските заложници в Газа.

Говорейки пред AFP, Голан каза: „Бях малко шокирана, когато Европейският орган за радио и телевизия (EBU) не одобри песента със заглавието „Октомврийски дъжд“. Не мисля, че тази версия беше политическа“. Промените в текста, поискани от EBU, засягаха и фрази, за които се сметна че визират жертвите на атаката на Хамас от 7 октомври. 

Някои критици още подозират двусмисленост в стиховете, но така или иначе, EBU допусна песента и засега прогнозите поставят парчето на шеста позиция във финалното класиране. Според Еден Голан „Ураганът“ изпраща послания на много нива и всеки може да ги тълкува на своето. При мото на конкурса „Обединени от музиката”, EBU критикува и „насочени кампании в социалните медии“ срещу артисти, предвид съобщения със смъртни заплахи към Еден Голан. 

Полуфиналите на Евровизия са на 7 и 9 май, а големият финал е насрочен за събота, 11 май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: