Николай Денков: Мерките срещу войната по пътищата дават реален резултат

Николай Денков: Мерките срещу войната по пътищата дават реален резултат Снимка: МС

Мащабните проверки по пътищата, които правителството предприе с цел превенция и повече безопасност на движението, вече дават реални резултати

 За последните два месеца са предотвратени множество потенциални инциденти чрез залавянето на близо 1500 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и на около 750 дрогирани шофьори. По-малко са и жертвите в резултат на тежки пътнотранспортни произшествия, като през месеците юни и юли по този показател е отчетен спад от над 17% в сравнение със същия период на миналата година.


„Войната по пътищата е само един от множеството проблеми, които поставяме ясно. Работим по решенията, задвижваме всички сектори, които имаха нужда от рестарт“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който час и половина отговаряше на въпроси на граждани във Фейсбук по случай втория месец от работата на правителството.

Забавени пътища, земеделски субсидии, конкурси за директори на училища, както и много други наследени проблеми са във фокуса на вниманието на кабинета, посочи премиерът.

Комуникационната кампания за еврото, която също е била забавена, предстои да започне в пълния си обем през септември т.г. Тя ще даде ясен отговор на неоснователните страхове, които по думите на акад. Денков умишлено се насаждат в нашето общество. Продължава активната политика на правителството по отношение на членството на България в Шенген.

Съвместно с Фронтекс и Европол кабинетът залага на нов подход на европейско ниво, така че да бъдат ударени организаторите на нелегалните мигрантски канали.

Същевременно се очакват и законодателните решения на парламента по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията. „Ако си свършим работата, нашите усилия, надявам се, ще бъдат възнаградени“, отбеляза Денков.

Министър-председателят изтъкна активната работа на правителството във връзка със спешната медицинска помощ по въздух. Изработен е ясен график на дейностите, като паралелно тече подготовката на медиците, пилотите и оперативните бази за медицинските хеликоптери.

Предвидено е първият хеликоптер да започне да изпълнява реални задачи през януари 2024 г., като ще бъде направено всичко възможно да се ускори процесът и за останалите машини.

„Милитаризацията на Черно море се случва по линия на руската агресия - първо срещу Крим, а през последните 20 дни руски кораби са настаниха във водите, които са наша икономическа зона“, каза премиерът в отговор на друг въпрос от гражданин.

Милитаризацията не върви по линия на НАТО, категоричен беше министър-председателят.

Той подчерта, че начинът да бъдем защитени е да модернизираме въоръжените си сили и да бъдем в структурите на НАТО. „Това е нашето бомбоубеждище днес“, заяви акад. Денков. Министър-председателят за пореден път постави като много сериозен проблем дезинформацията и посочи, че е от съществено значение да започнат ефективно да се прилагат етичните стандарти в журналистиката. 
„Лъжата няма място в медиите, освен ако не бъде казано ясно, че това е лъжа“, категоричен беше премиерът.

В отговор на друг актуален въпрос от социалната мрежа 
Денков изрази надежда съдебната система да се вземе в ръце, така че жертвите да бъдат защитавани, а насилниците да бъдат притиснати с цялата сила на закона. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: