Терористичните атаки в Дагестан (обзор)

Терористичните атаки в Дагестан (обзор) Снимка: timesnownews.com

В неделя вечерта срещу православни църкви и синагога в градовете Дербент и Махачкала са извършени синхронизирани терористични нападения, наподобяващи модела на Ислямска държава

По последни официални данни са загинали 19 души - 15 полицаи и четирима цивилни. Според източници на ТАСС и РБК бойците са привърженици на международна ислямистка терористична организация.

В Дербент две групи терористи едновременно са хвърлили запалителни устройства в две православни църкви. Веднага, след като са се разразили пожарите, нападателите са открили огън по полицаите, охраняващи сградите. Убити са двама полицаи, един охранител, двама минувачи и свещеника в една от църквите. Престъпниците избягали с бял "Фолксваген Поло".

Около половин час по-късно в Махачкала друга група от трима души е открила огън по полицейски служители, охраняващи православна катедрала. Загинали са четирима полицаи, няколко други са ранени. Терористите са избягали с ВАЗ-2114, взета насилствено на пътя. Приблизително по същото време в синагога в Махачкала е хвърлен коктейл Молотов. 

От руския комитет за борба с тероризма заявиха, че Дагестан е в режим на антитерористична операция, който е била отменена едва днес сутринта. В операцията е участвала военна техника, включително хеликоптери и бронетранспортьори. 

Стрелбата в Дербент е продължила до късно през нощта. Загинал е началник на полицейско управление. В Махачкала, както и в близко село, стрелбата и сблъсъците също са продължили прец цялата нощ. Арестуван е местен административен ръководител, след като е установено, че двама от синовете му са участвали в нападението. 

Според дагестанската администрация са убити 15 служители на реда и четирима граждани. Ранени са 17 полицаи. Убити са и петима от нападателите. 

Операцията по издирването на терористите и съучастниците им продължава. 24, 25 и 26 юни са обявени за дни на траур в Дагестан. Президентите на Казахстан, Киргизстан и Узбекистан изразиха съболезнования за трагедията. 

Руският президент Владимир Путин все още не е коментирал инцидента, а предвид множеството мобилизирани за украинския фронт, висш дагестански ръководител обяви, че атаките са свързани с войната в Украйна, 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: