Трети китайски град блокиран заради Covid-19

Трети китайски град блокиран заради Covid-19 Снимка: japantimes.co.jp

Пекин се стреми към нулево разпространение на Covid-19 заради предстоящите зимни олимпийски игри.

Страната е възприела подхода към на нулева толерантност в мерките срещу вируса, откакто SARS CoV-2 се появи за първи път в централен Китай през 2019 г. От тогава насам Китай потиска нововъзникващи огнища на заразата, със затваряне на граници, целеви блокирания и строги карантини.

Въпреки че твърдите мерки поддържат броя на новите случаи процентно много по-нисък, отколкото в други държави, най-гъсто населената страна в света в момента се бори с малки огнища в поне единадесет провинции.

Връщането на вируса накара властите тази седмица да затворят градовете Ланджоу с население над четири милиона души и по-малкият Еджин в региона Вътрешна Монголия. По този начин около шест милиона души вече са под забрана да напускат домовете си, съобщава AFP. 

След като потвърдиха един нов случай, властите в Хейхе в провинция Хъйлундзян последваха примера в четвъртък, като наредиха на хората да останат у дома и забраниха на жителите да напускат далечния северен град на границата с Русия, освен при спешни случаи, според изявление на местната власт. В града започна и мащабно тестване на населението от 1,6 милиона жители, като същевременно се проследяват контактите на заразените лица. 

Държавните медии съобщиха, че автобусните и таксиметровите превози са спрени и превозните средства нямат право да напускат града. В четвъртък градските здравни власти съобщиха за 23 нови вътрешни случая, което е наполовина по-малко от заболелите, оповестени в сряда, така че строгият контрол в страната изглежда работи.

Противоепидемични мерки се вземат в цялата страна. Освен цели градове, още десетки хиляди хора ще останат блокирани в жилищата си в жилищни комплекси в няколко града, включително Пекин. Столицата, която ще бъде домакин на зимните олимпийски игри през февруари, ограничи достъпа до туристически обекти и призова жителите да не напускат града без необходимост. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: