Ковид паспортите стават задължителни за всички работници в Италия

Ковид паспортите стават задължителни за всички работници в Италия Снимка: Фото: Samantha Zucchi/Insidefoto/Mondadori Portfolio via Getty Images

От 15 октомври всички италианци ще могат да работят само ако имат ковид паспорт - документ, потвърждаващ отсъствието на коронавирус или наличието на имунитет към него

Съответният указ е приет от италианското правителство в четвъртък, съобщава Corriere della Sera.

COVID-паспорт или Green Pass ("зелен пропуск") може да се получи по три начина: чрез ваксинация срещу коронавирус, предоставяне на сертификат за наскоро преболедуван COVID-19 или отрицателен тест за коронавирус. Резултатът от теста е валиден за 72 часа и може да се направи безплатно само за тези, които  имат противопоказания за ваксинация.

Работниците, които не предоставят паспорт за COVID след 15 октомври, ще бъдат отстранени от работа без заплащане. Тези, които продължават да работят без Green Pass, са заплашени от глоба между 600 и 1500 евро, според текста на постановлението, публикувано от Corriere della Sera. Работодателят трябва да контролира наличието на пропуска.

Все още може да се работи от разстояние без паспорт за COVID.

Италианското правителство е изчислило, че 23 милиона души в Италия ще бъдат засегнати от тези мерки. В същото време около 75% от италианците на възраст над 12 години вече са били ваксинирани. От февруари 2021 г. 99% от смъртните случаи от коронавирус се падат на неваксинирани, според Италианския национален здравен институт.

Италианските мерки за COVID са едни от най -тежките в Европа. По -рано в страната Green Pass   беше задължителен, когато пътувате със самолет, влак, ферибот, междурегионални автобуси, когато посещавате басейни, фитнес зали, кина, стадиони и театри. Освен това тази седмица „зеленият пропуск“ се превърна в задължителен за учителите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: