Свински бъбрек за пръв път бе трансплантиран на човек

Свински бъбрек за пръв път бе трансплантиран на човек Снимка: pixabay.com

Екипът казва, че експериментът е стъпка към разрешаването на проблема с недостига на органи.

Реципиентът е пациент в мозъчна смърт, чиито жизнени функции се поддържат изкуствено. Бъбрекът е взет от генно модифицирано животно, за да се предотврати реакцията на организма към чуждото тяло, т.е., да не го отхвърли. 

Експериментът все още не е рецензиран или публикуван. Според експерти, засега това е най-авангардната стъпка в тази посока. Подобни опити са правени при примати, но не и при хора. Използването на прасета за трансплантации обаче не е нова идея. Сърдечни клапи от прасе вече се използват широко при хора. 

По време на операцията в медицинския център в Нюйоркския университет Langone Health, хирурзите са свързвали донорския свински бъбрек с кръвоносните съдове на реципиента, за да видят дали той ще функционира нормално, след като бъде включен, или ще бъде отхвърлен. 

Тези наблюдения са проведени през следващите два дни след операцията. Извършени са множество проверки и тестове. Водещият екипа д-р Робърт Монтгомъри обясни пред програмата на BBC за World Tonight: „Наблюдавахме бъбрек, който функционираше като човешки и изглеждаше съвместим дотолкова, че извършва всички функции, които един нормален човешки бъбрек извършва, т.е., функционираше нормално и няма признаци за отхвърляне”.

Самият д-р Монтгомъри е претърпял трансплантация. Той казва, че разбира спешната необходимост от повече органи за хората в списъците на чакащите, тъй като за момента поне 40% от тях не доживяват до трансплантация. Същевременно д-р Монтгомари признава, че както всички експерименти с животни, от етична гледна точка и неговата работа е противоречива.

„Използваме прасетата като източник на храна, използваме ги и за медицински цели – за клапи, за тестване на лекарства. Мисля, че и положението с бъбреците не е толкова различно“, каза той.

За ВВС д-р Мариам Хосрави, уролог, специалист по интензивни грижи в Обединеното кралство, коментира: „Изучаваме от десетилетия възможтостите за трансплантация от животни към хора и е наистина интересно да видим тази стъпка напред. Но що се отнася до етиката, според мен да можем, не означава, че трябва. Мисля, че обществото като цяло трябва да отговори на тези въпроси".

Разбира се, поне засега донорството на органи остава приоритет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: