Забраниха на бащата на 550 деца да дарява сперма

Забраниха на бащата на 550 деца да дарява сперма Снимка: https://pixabay.com/

Нидерландски съд забрани на бащата на най-малко 550 деца да дарява сперма

41-годишният Джонатан М. може да бъде глобен до 100 000 евро всеки път, когато наруши забраната.

Майката на едно от децата, които той заченал, и фондация Donorkind съдят „масовия донор“ за това, че продължава да търси потенциални родители в социалните мрежи, въпреки препоръките на нидерландски клиники да се ограничи с 25 зачевания, за да се избегнат кръвосмешение и психологически проблеми у донорските деца.

Според Donorkind ищцата е намерила мъжа през 2018 г. чрез платформа за запознанства. Той обещал да следва препоръките на нидерландските клиники. Но по-късно жената разбрала, че по това време Джонатан М. вече е станал баща на 100 деца само в нидерландските клиники.

Точният брой деца, заченати от него частно и чрез датска клиника, която изпраща спермата му на клиенти в различни страни, не може да бъде установен. Като донор от 2007 г. се смята, че той е заченал най-малко 550 деца.

Съдът посочва, че "вероятността от негативни психосоциални последици" за всички тях, свързани със страха от кръвосмешение, е висока.

 „Следователно в техен интерес е тази мрежа от родство да не се разширява“, се казва в изявление на Окръжния съд в Хага.

Адвокатът на донора заяви в съда, че Джонатан М. иска да помогне на онези родители, които в противен случай не биха могли да заченат дете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: